Вашингтонският институт за изследване на войната (ISW) в ежедневния си анализ на хода на конфликта пише, че руските сили, включително чеченските части, контролират до 70% от Северодонецк, а украинската армия постепенно се изтегля от града, информира Руската редакция на Би Би Си

Експертите на ISW смятат, че хвърляйки всичките си сили към Северодонецк, Русия е разкрила други участъци от фронта и по-специално е създала условия за ограничена украинска офанзива в Херсонска област. Там украинците изтласкват руските войски на изток от река Ингулец и са окупирали селището Давидов брод (Украинският генерален щаб не съобщава за освобождението на това селище, но съобщава за руски въздушен удар по него, което предполага, че руските войски са се оттеглили от там).

Констатациите на ISW се основават до голяма степен на геолокацията на видеозаписи в социалните медии.

Украинският генерален щаб също обобщава случилото се през 97-ия ден на войната.

Подразделенията на въоръжените сили на Република Беларус продължават да изпълняват задачи за укрепване на охраната на украинско-беларуската граница в областите Брест и Гомел. Предприемат се мерки за проверка на бойната готовност на определени военни части.

Русия продължава с офанзивата в Донбас

Русия продължава с офанзивата в Донбас

Беларус попълва с бойна техника руските загуби

В Харковско направление Русия обстрелва със системи за залпов огън населените места Александровка, Слатине и Циркуни, а с хеликоптери на армейската авиация в районите на селищата Веселе и Тернов.

В посока на град Славянск Русия прегрупира войските си и с безпилотни летателни апарати са атакувани населените места Изюм, Первомайски и Велика Комишуваха.

В Донецко направление руските сили увеличават усилията си към провеждане на настъпателни действия.

В посока Лиман Русия се прегрупира. С подкрепата на хеликоптери Ка-52 те настъпват в посока Лиман - Старии Караван, боевете продължават.

В посока към град Бахмут руските сили се опитват да изтласкат части на украинските войски от позициите им в районите Белогоровка и Врубивка, като използва щурмова и армейска авиация в населените места Комишуваха, Берестов и Ниркове.

В Запорожко направление Русия извършва инженерни работи за подобряване на укрепленията на втората линия на отбрана.

През изминалото денонощие в Донецка и Луганска области са отбити девет вражески атаки, унищожени са два танка, тринадесет артилерийски системи, осем бойни бронирани машини и шест вражески машини. На юг, в Херсонска и Николаевска области, загубите на руските сили, освен военно оборудване, възлизат на около седемдесет души.

Над 20 000 руски войници може би са били убити по време на конфликта в Украйна, твърди американският генерал в оставка Дейвид Петреъс. Това е "многократно повече от това, което те загубиха за девет години в Афганистан", казва той. Последната оценка на Русия за загубите на нейни войници е 1 351 души, дадена на 25 март, припомня АП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските военни сили са постигнали известни успехи край град Херсон и напредват в някои части на Харковска област.

Войната на Русия срещу водата на Украйна

Войната на Русия срещу водата на Украйна

Учените предупреждават, че водата става все по-оскъдна и е още по-мощно оръжие във войната