Украински и руски войски водят боеве улица по улица за контрол над индустриалния град Северодонецк в оформилата се нова ключова битка в офанзивата на Кремъл в източния украински регион Донбас, предава Ройтерс.

Коя страна има надмощие, остава неясно. Руските сили имаха числено предимство и ситуацията е "сложна", но Украйна има "всички шансове" да отвърне, каза президент Володимир Зеленски, след като регионален служител предположи, че Киев е загубил позиции.

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че Русия хвърля войски и оборудване в стремежа си да превземе Северодонецк, най-големият останал контролиран от украинците град в Луганска област.

Той се превърна в основна цел на руската офанзива в Донбас - регион, съставен от Донецка и Луганска области, докато нахлуването на Кремъл се превръща във война на изтощение, която опустоши множество украински градове.

През уикенда украинските защитници отблъснаха руснаците, които твърдяха, че са близо до победата в Северодонецк.

"Нашите защитници успяха да предприемат контраатака...Но сега ситуацията отново се влоши малко за нас", каза губернаторът на Луганск Сергей Гайдай пред държавната телевизия.

Кметът на Северодонецк Александър Стрюк каза, че в града се водят улични боеве и нито една от страните не се готви да се оттегли.

"Ситуацията е сложна на изток", каза Зеленски на брифинг за медиите в столицата Киев. "Ние контролираме ситуацията, има повече (руснаци), те са по-силни, но имаме всички шансове да се борим.

"Ако има (руски) пробив в Донбас, тогава ще бъде много трудно", добави той.

И двете страни казват, че са си причнили огромни жертви една на друга.

Русия обяви, че иска да "освободи" Донбас - който от 2014 г. се държи отчасти от проруски сепаратисти, след като украинските сили изтласкаха войските й от столицата Киев и втория по големина град в Украйна Харков в ранните етапи на войната.

Зеленски се опита да обедини войските си в неделя с посещение в два града в близост до фронтовата линия.

"Това, което всички заслужавате, е победата - това е най-важното нещо. Но не на всяка цена", каза Зеленски, облечен със запазената си марка зелена тениска.

Той каза, че е пътувал до Лисичанск, южно от Северодонецк, и Соледар - редки излизания извън Киев от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Британски генерал: Вероятно Зеленски ще трябва да се примири със загуба на територии

Британски генерал: Вероятно Зеленски ще трябва да се примири със загуба на територии

Русия нямало сама да си тръгне от Украйна

За да помогне на Киев, Великобритания заяви, че ще достави на Украйна ракетни системи за залпов огън, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км. Системите трябва да дадат на украинците по-прецизна огнева мощ на далечни разстояния, необходима за достигане до руските артилерийски батареи, ключов компонент от бойните планове на Москва.

Британският ход беше съгласуван със Съединените щати, които миналата седмица обещаха да доставят на Киев модерни ракетни системи.

Зеленски каза, че Киев постепенно получава "специфични противокорабни системи" от определени страни и че това ще бъде най-добрият начин да се сложи край на руската блокада на украинските черноморски пристанища, която блокира износа на зърно.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва ще отговори на западните доставки на далекобойни оръжия за Украйна, като изтласка украинските сили по-далеч от границата на Русия.

В неделя президентът Владимир Путин каза, че Русия ще удари нови цели, ако Западът достави ракети с по-дълъг обсег на Украйна. Същия ден руски ракети удариха Киев за първи път от повече от месец. Украйна заяви, че ударът е ударил ремонтни работилници, докато Москва каза, че е унищожила танкове, изпратени от източноевропейски държави в Украйна.

Министерството на отбраната на Украйна заяви, че руските сили също се насочват към Славянск, който се намира на около 85 км западно от Северодонецк.

На около 60 км на юг, на фронтовата линия близо до Бахмут (Артьомовск), украински войници казаха, че ситуацията е сложна, но те нямат друг избор, освен да отблъснат руснаците.

Командир на подразделение, който се нарече Максим, призова за повече оръжия от съюзниците на Украйна.

"С повече противотанкови оръжия ще можем да унищожим танковете им, да нанесем максимални щети и врагът ще бъде принуден да бяга там, откъдето е дошъл", каза той пред Ройтерс.

"...Ще се борим за всяко парче от тази земя."

Руските сили укрепват позициите си в Харковска област и обстрелват украински позиции, за да задържат територията, която са окупирали, съобщи в изявление Генщабът на украинската армия.

В изявлението се казва, че Русия се цели в цивилна инфраструктура в няколко града, а регионалната администрация заяви, че трима цивилни са убити и 10 са ранени при обстрел.тази информация обаче не може да бъде потвърдена по независим начин.

800 души се крият под химическия завод в Северодонецк

800 души се крият под химическия завод в Северодонецк

Има и деца, според украинските власти