През трите месеца на войната всички украинци вече са се научили точно какво и как да правят, когато се налага да се евакуират: да съберат една или две чанти (само това, което могат да носят сами), да се сбогуват с дома си и всичко познато в своя живот и да се опитат да избягат от приближаващия фронт на военните действия, пише Руската служба на Би Би Си.

Сега е ред на Славянск. Преди войната там са живели 100 хиляди души, а сега населението е 30 хиляди - и непрекъснато намалява. Хората чакат на опашка за автобуса в напрегнато мълчание. Една от жените прегръщайки партньора си, непрекъснато плаче. Този тъжен ритуал сега се повтаря в цяла Източна Украйна. Но Славянск не е като другите градове в своята история. Именно тук подкрепяните от Русия сепаратисти започнаха да се бият срещу Украйна през 2014 г. - превземането на сградата на градската управа бележи началото на сепаратистката война. В последствие след успешна контраофанзива Украйна си връща контрола над този град в Донецка област.

Кметът на Славянск Вадим Лях признава, че Москва все още се радва на известна подкрепа в града. "Не се съмнявам, че има", казва той. "Но много пъти по-малко от преди. Сега къщите се разрушават и хората умират. И поради това хората имат съвсем различни чувства към руските власти."

Събитията от миналото обаче не дават никаква защита на Славянск. Русия бомбардира този град - и при една от последните атаки там бяха убити трима цивилни.

Припомняме, че тази сутрин базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че Украинските въоръжени сили проведоха успешни контраатаки в Северодонецк, Луганска област, като по този начин намалиха бойната мощ на руската армия.

Русия официално съобщи за превземането на град Лиман
Обновена

Русия официално съобщи за превземането на град Лиман

Това ще отвори път на руските сили към Славянск и Краматорск

Освобождаването на украинския регион Донбас е "безусловен приоритет" за Москва, докато други украински територии трябва сами да решават бъдещето си. Това заяви миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френския телевизионен канал TF1