Руското министерство на отбраната заяви в събота, че източноукраинският град Лиман (Красний Лиман) е паднал под пълния контрол на руските и подкрепяните от Русия сили в региона, предават Ройтерс и ТАСС.

Проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха в петък, че са превзели напълно града, железопътен възел западно от Северодонецк.

Украинското МО: Боевете за Лиман продължават

Украйна заяви в петък, че Русия е превзела по-голямата част от Лиман, но силите й блокират настъплението към Славянск, град на 20 километра (12 мили) югозападно.

Украинските и руските сили се бият за Лиман от няколко дни.

Украинските сили в част от Донбас вероятно ще бъдат обкръжени

Украинските сили в част от Донбас вероятно ще бъдат обкръжени

Прогнозата е на военен експерт

Според британското разузнаване превземането на град Лиман в Донецка област от руската армия е подготвителна операция за следващия етап от настъплението на Русия в Донбас. Лиман е стратегически важен, тъй като е основен железопътен възел, осигуряващ достъп до важни железопътни и шосейни мостове през река Северски Донец.

Украинското министерство на отбраната отрече информацията за превземането на Лиман и заяви, че боевете продължават.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр опроверга изявленията на Русия. "Твърде рано е да се правят окончателни заключения. Но определено можем да кажем, че ситуацията е наистина трудна. Врагът е силен, но и въоръжените сили на Украйна са силни", каза Маляр.

В следващите дни руските части вероятно ще се съсредоточат върху форсирането на реката, според разузнавателни данни. В момента Русия съсредоточава основните си усилия в района на Северодонецк. Но опората на Лиман ще даде предимство на Русия в евентуална следваща фаза на офанзивата в Донбас, която ще включва натиск върху ключови украински градове в Донецка област - Славянск и Краматорск.

На 26 май ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви пред руски държавни медии, че ако Русия завземе цялата територия на Донецка и Луганска области, ще се проведе референдум. Превземането на тези региони ще се разглежда от Кремъл като значително политическо постижение и ще бъде представено на руснаците като оправдание за нахлуването в Украйна. Украинската армия обаче продължава добре организираната отбрана на тази територия и нанася щети на Русия, обобщават от британското разузнаване.

В ежедневна актуализация Русия каза, че е нанесла ракетни удари, за да унищожи украинските командни пунктове в Бахмут и Соледар. И двата града се намират на стратегически важен път, минаващ на югозапад от Лисичанск и Северодонецк, където сега е съсредоточена основната руска офанзива.

Министерството също така заяви, че руските сили са унищожили пет командни и наблюдателни пункта, и са нанесли удари по райони, където са били разположени украински войници и техника, и са унищожили четири склада с боеприпаси в близост до градовете Ниркове, Бахмут (Артьомовск) и Мироновка.

Ройтерс не може самостоятелно да потвърди руските твърдения.

Руските сили насочиха фокуса си към региона на Донбас, след като се натъкнаха на яростна украинска съпротива в други части на страната и и се отказаха от нападението срещу Киев.

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Украйна разби мита за руската армия