Украинските сили се оттеглиха в покрайнините на индустриалния град Северодонецк след ожесточена руска атака, съобщи губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай, обобщавайки последните развития в една от най-кървавите битки на войната, предава Ройтерс.

Русия съсредоточи войските и огневата си мощ в източния град през последните седмици, за да обяви пълното завземане на Луганска област в полза на непризнатата сепаратсистка Луганска народна република. Украйна се зарече да даде сериозен отпор, заявявайки, че битката може да оформи бъдещия ход на войната.

След като заяви, че украинските защитници са отблъснали руснаците и са си върнали половината от града при изненадваща контраатака миналата седмица, Гайдай заяви днес следобед, че по-голямата част от града отново е в руски ръце.

"...Нашите (сили) сега отново контролират само покрайнините на града. Но сраженията все още продължават, нашите (силите) защитават Северодонецк, не е възможно да се каже, че руснаците напълно контролират града", каза Сергей Гайдай пред "РБК-Украйна".

По-рано той заяви, че руските сили ще засилят бомбардировките си както срещу Северодонецк, така и срещу по-малкия съседен град-близнак Лисичанск на западния бряг на река Северски Донец.

Руските сили разполагат с десет пъти повече снаряжение от украинските войски в някои райони на Северодонецк, каза на брифинг говорителят на украинското министерство на отбраната Александър Мотузяник.

Превземането на Северодонецк има и стратегическо и символично значение, защото едновременно ще отвори пътя на руските войски към западния бряг на река Северски Донец и град Славянск в Донецка област и ще означава пълна окупация на Луганска област. Именно град Северодонецк е административен център на Луганска област, след като през 2014 година проруските сепаратисти превзеха столицата Луганск и значителна чат от областта.

Гайдай: Може да се наложи украинските сили да се изтеглят от позициите си в Северодонецк

Гайдай: Може да се наложи украинските сили да се изтеглят от позициите си в Северодонецк

Не можело да става дума за отказване от града