Прокуратурата в Норвегия смята, че крайно десният екстремист Андерш Брайвик, който уби 77 души през 2011 г., все още е "много опасен човек" и следователно не е подходящ за помилване след 10 години затвор, както позволява норвежкото законодателство. Това предаде Асошиейтед Прес.

В последния ден от тридневното изслушване за предсрочно освобождаване прокурор Хулда Карлсдотир каза в заключителната си реч, че Брайвик "не е показал никакво истинско разкаяние в съда" и поведението му там е част от "PR акция".

"По ясното мнение на прокуратурата искането на Брайвик за предсрочно освобождаване не трябва да бъде удовлетворено", заяви Карлсдотир.

В първия ден на изслушването Брайвик размахваше нацистки салюти, като същевременно твърдеше, че се е отказал от насилието. В четвъртък, когато му бе дадена думата при закриването, той отново повтори, че се въздържа от насилие.

Адвокатът му Ойстейн Сторвик посочи, че Брайвик трябва да бъде освободен, за да се докаже, че се е поправил и вече не представлява заплаха за обществото, а това не е възможно да се случи, докато той е в пълна изолация.

Брайвик излежава максималната 21-годишна присъда в Норвегия за взривяване на бомба в Осло и за стрелба в летен лагер за младежи активисти. Той разполага с три самостоятелни килии в строго охраняваното крило на затвора Скиен. Килиите са оборудвани с конзоли за видеоигри, телевизор, DVD плейър, вестници и фитнес уреди. Има и ежедневен достъп и до по-голям двор за упражнения.

Брайвик поиска да бъде освободен от затвора

Брайвик поиска да бъде освободен от затвора

Брайвик също планира да внесе нова жалба заради условията в затвора