Организацията на обединените нации (ООН) съобщи, че повече от 100 000 цивилни са убити или ранени в конфликта в Афганистан през последните 10 г., откакто международната организация събира такива данни за войната, която продължава вече 18 г., информира АП.

Афганистан и талибаните ограничават насилието за седмица

Афганистан и талибаните ограничават насилието за седмица

Това съобщи директорът на Съвета за национална сигурност в Афганистан

Докладът е на Мисията за оказване на помощ на Афганистан. Той е публикуван, след като в полунощ влезе в сила седемдневно споразумение между САЩ и талибаните за намаляване на насилието, което ще доведе до подписване на мирно споразумение на 29 февруари. Вашингтон се надява договореностите да доведат до прекратяване на най-дългата война в историята на САЩ.

Почти няма цивилен в Афганистан, който да не е бил засегнат лично по някакъв начин от продължаващото насилие, обявиха от мисията, която призовава всички замесени страни да се възползват от момента и да спрат боевете.

Талибаните и САЩ намаляват насилието в Афганистан през следващите 5 дни

Талибаните и САЩ намаляват насилието в Афганистан през следващите 5 дни

Периодът за намаляване на насилието ще започне през следващите пет дни

През миналата година има малък спад на броя на пострадалите или загиналите цивилни, което според авторите на доклада е в резултат на намаляване на жертвите при нападения на ДАЕШ ("Ислямска държава"). Групировката понесе сериозни загуби от американските и афганистанските сили, както и талибаните.

Според ООН 3493 цивилни са убити миналата година и 6989 са пострадали. Има 21% увеличение на цивилните жертви вследствие на нападения на талибаните и 18% ръст на жертвите в резултат на действия на афганистанските сили за сигурност и американските им съюзници, които са хвърлили най-много бомби през 2019 г. в сравнение с предишните години от 2013-та.

САЩ и талибаните постигнаха примирие в Афганистан?

САЩ и талибаните постигнаха примирие в Афганистан?

Източникът изясни, че споразумението за седемдневно "намаляване на насилието" ще бъде последвано от започване на мирни преговори в рамките на 10 дни

Ако спирането на огъня бъде спазено, ще последва подписване на мирно споразумение между САЩ и талибаните в Катар, където екстремистите имат политически офис.