В рамкаите на глобалната инициатива за осигуряване на ваксини - COVAX, в 102 страни по света са доставени 38.4 милиона дози от одобрените от СЗО препарати срещу COVID-19, предаде агенция Reuters.

В рамките на механизма COVAX се доставят ваксини на шест континента.

В програмата са включени страни с ниски доходи. Чрез нея те получават достъп до препарати срещу COVID-19, с които да имунизират на първо място медицинските лица, а след това и рисковите групи, дори ако техните правителство не могат да получат ваксини от производителите.

Гана първа в света получи ваксини по програмата COVAX

Гана първа в света получи ваксини по програмата COVAX

Гана е сред 92 държави, които ще получат ваксини по програмата

Учените по света предупреждават, че трябва да се ускори процесът на ваксинация, за да не се разпространят нови, още по-опасни мутации на коронавируса.

Междувременно изследванията показват, че дори прекаралите COVID-19 в лека форма са застрашени от дълготрайни последици.

Всеки трети, преболедувал COVID-19, получава мозъчни или психически увреждания в рамките на следващите шест месеца - това показва изследване, проведено сред над 230 000 души, съобщи Дойче веле.

Учените не знаят по какъв точно начин вирусът може да доведе до депресия и страхова невроза, но установяват, че тъкмо тези две диганози са най-разпространени сред общо 14-те психически и ментални отклонения, установени след прекаран COVID-19. По-рядко се регистрират инсулти, деменция и други неврологични смущения, но и тяхната честота е по-висока от обичайното, особено сред пациенти, преболедували тежко.

Нервни и психически разстройства при една трета от възстановилите се от COVID-19

Нервни и психически разстройства при една трета от възстановилите се от COVID-19

Това става ясно от проучване сред 236 хил. пациенти

Новите данни, публикувани в много авторитетното медицинско списание "Lancet Psychiatry Journal", са базирани на здравните досиета на 236 379 пациенти, преболедували COVID-19, главно в САЩ. В 34 процента от случаите са диагностицирани неврологични или психически увреждания в рамките на шест месеца след заболяването. Този процент е много по-висок в сравнение с контролната група от хора, прекарали грип или сходни заболявания на дихателните пътища през същия период. Ето защо учените смятат, че COVID-19 оказва специфично въздействие върху човешкия мозък и човешката психика.

Авторите на изследването смятат, че пандемията ще доведе до вълна от психически и неврологични проблеми.

"За отделните пациент рискът от такива късни ефекти е минимален, но вредите за населението като цяло могат да бъдат сериозни", коментира Пол Харис, професор по психиатрия в Оксфорд и научен ръководител на екипа.

Неговият колега Макс Таке, също окфордски психиатър, уточнява, че изследователите досега не са успели да разберат биологичните и психологическите механизми на тези късни ефекти. Той настоява спешно да се инвестира в изучаване на феномена, за да може проблемите да бъдат предотвратявани или третирани по медицински път.

Най-често у пациентите се наблюдават страхови неврози (17 на сто) и емоционални смущения (при 14 процента), като тези две отклонения видимо не зависят от това дали пациентът е прекарал COVID-19 в тежка или в лека форма. Но сред пациентите с коронавирус, постъпили в интезивно отделение, 7 процента в рамките на шест месеца са получили инсулт, а при 2 на сто се диагностицира деменция. Независими експерти заявяват, че тези данни будят голяма тревога.

"Това изследване е много важно. То потвърждава отвъд всяко основателно съмнение, че COVID-19 в еднаква степен засяга мозъка и психиката на човека", посочва Саймън Уесли, ръководител на Факултета по психиатрия в авторитетния лондонски "Кингс Колидж".

"Последиците от COVID-19 за психическото здраве на пациента могат да бъдат сериозни", предупреждава и Лий Милиган, изпълнителен директор на благотворителната организация за подпомагане на психичното здраве "MQ".