12 страни членки се подписаха под едно от най-големите мултинационални споразумения за търговия – Транстихоокеанско партньорство (ТТП), съобщава БиБиСи.

Церемонията по подписването на документа се проведе в Окланд, Нова Зеландия, след петгодишни преговори. Но търговското партньорство среща голяма опозиция по света.

12-те държави ( САЩ, Япония, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Бруней, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Мексико, Чили и Перу) представляват около 40% от световната икономика. Те имат две години за ратифицирането или отхвърлянето на документа.

Австралийският министър на търговията Андрю Роб беше първият, който се подписа под споразумението. Министърът на търговията на Нова Зеландия Тод Макклей се подписа последен.

Противниците на търговската сделка, предимно някои американци, се страхуват, че компаниите ще изнесат бизнеса си в развиващите се държави, което означава и затваряне на работни места.

Обаче американският президент Барак Обама се опитва да успокои скептично настроените, че договореното е нов вид търговско споразумение, което поставя на първо място американските работници.

Партньорството ще даде предимство на САЩ пред други водещи икономики, например Китай. ТТП ще позволи на САЩ, а не на страни като Китай, да пишат правилата по пътя на ХХI век, което е особено важно за регион с такава динамика като Азиатско-тихоокеанския, поясни Обама в съобщение.

Снимка 218255

Източник: ЕПА

През последните месеци в Окланд, САЩ и други държави се проведоха протестни демонстрации срещу споразумението. Вчера улиците във финансовия център в Окланд бяха блокирани от демонстранти. Полицията дори трябваше да се намесва. Протестиращите смятат, че споразумението ще облагодетелства големите компании, а не обикновените работници.

Търговското споразумение има за цел да улесни инвестициите межди 12-те страни. То беше съгласувано през октомври 2015 година след години на преговори и многократно изпуснати крайни срокове.

Водената от САЩ инициатива е част от засилване присъствието на американската държава в Азия. Според търговския представител на САЩ Майкъл Фроман сделката може да донесе на страната допълнителни 100 милиарда долара печалба.

В ТТП се предвижда премахване на митата за хиляди американски продукта и създаване на общи търговски стандарти. В Чили фермерите се безпокоят, че ще бъдат засегнати от новите стандарти в биотехнологиите. В Малайзия пък се притесняват, че САЩ искат да контролират бизнеса в страната.

Все още има много пречки преди споразумението да влезе в сила.

Законодателите в страните членки ще трябва да прегледат хиляди страници нови регулации. Според анализатори САЩ едва ли тази година ще ратифицират сделката заради президентските избори.