12 вече са жертвите на атаките над магазини с чуждестранна собственост в Южна Африка, след като двама души бяха убити в Йоханесбург, предаде "Асошиейтед прес".

Двама души са убити в Йоханесбург, потвърдиха от полицията, довеждайки до 12 броя на смъртните случаи, след като миналия месец избухна насилие над магазини с чуждестранна собственост.

Банди от южноафриканци започнаха жестоки атаки срещу магазини и сергии с чуждестранна собственост, грабеж и изгаряне на малкия бизнес и нападение срещу някои от магазинерите.

Говорителят на полицията Кей Махубела потвърди, че двама души, за които се подозира, че са чужденци, са били убити и добави, че поне 640 души са арестувани заради насилието, избухнало миналата седмица.

Националността на убитите не е обявена, но нигерийци, етиопци, конгоанци и зимбабвийци са били нападнати, според местните медии.

Изглежда, че атаките се разпространяват в Гаутенг, най-населената провинция на страната, обхващаща градовете Йоханесбург и Претория.

"Последиците от ситуацията в Южна Африка са наистина дълбоки. Те ни засегнаха в други страни, в които работим", заяви изпълнителният директор на групата на MTN Роб Шутер. Групата MTN е собственост на почти 50% от международни инвеститори, някои от които живеят в Лондон, Бостън и Ню Йорк, заяви той.

Нигерийските демонстрации принудиха консулските служби в Лагос да затворят. Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандор се очаква да се срещне с африканските посланици в Претория, докато правителството се опитва да отстрани дипломатическата вреда от атаките.

Предвижда се президентът на Нигерия Махумаду Бухари да посети Южна Африка на държавно посещение през октомври, а атаките срещу нигерийските граждани и бизнеса в Южна Африка се очаква да бъдат на дневен ред.