Близо 1250 бежанци са се завърнали от Армения в Нагорни Карабах през изминалия ден. Колоната от автобуси с бежанците е била ескортирана от руски миротворци, съобщи руското министерство на отбраната в петък, цитирано от ТАСС.

"Днес 1244 души бяха отведени с автобуси от Ереван до Степанакерт. Колоната от автобуси беше придружена от патрули на руския контингент за поддържане на мира и военна полиция", заяви министерството.

Според министерството, около 32 000 бежанци са се завърнали по домовете си от 14 ноември 2020 г.

Командването на миротворческата мисия е разположено в Степанакерт. Ситуацията в района се наблюдава денонощно.

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Размяната на военнопленници върви по план, въпреки непълните списъци

Припомняме, че по-рано министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан отхвърли призива на френския парламент да бъде призната независимостта на Нагорни Карабах. Депутатите от долната камара днес приеха с голямо мнозинство проект за резолюция по казуса, внесен от групата на партията "Републиканци".

В документа, който няма задължителен характер, е записан призив към правителството на Франция да започне процес за "мирно решаване на конфликта и признаване на Нагорни Карабах". Резолюцията беше подкрепена от 188 депутати, трима бяха против, 16 се въздържаха.

23 500 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

23 500 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Според данните на руското министерство на отбраната

На 25 ноември подобна резолюция с искане за признаване на Нагорни Карабах прие и френският Сенат. Това доведе до протести от страна на Азербайджан и Турция.