Повече от 130 депутати поискаха американския президент Доналд Тръмп да се извини за свои коментари за урагана Мария, предаде РИА "Новости" .

Това са направили те в писмо до държавния глава, публикувано от сенатори и конгресмени. 

В него се казва, че коментарите му са недостойни за поста, който заема. 

Изисква се той да признае официалния брой жертви и да не обижда повече роднините им. 

Припомняме, че Тръмп излезе с нова конспиративна теория, че посочваният брой на загиналите при урагана в Пуерто Рико е лъжа.

Тръмп с конспиративна теория за загиналите при урагана в Пуерто Рико

Тръмп с конспиративна теория за загиналите при урагана в Пуерто Рико

Не са загинали 3000 души по време на двата урагана

"Не са загинали 3000 души по време на двата урагана, които удариха Пуерто Рико", написа Тръмп в "Туитър". 

"Когато напуснах острова след бурята, имаше между 6 и 18 загинали. След ураганите броят им не се покачи много. По-късно те започнах да съобщават за наистина голям брой като 3000. Това е сторено от демократите, за да направят така, че да изглеждам възможно най-лош, след като успешно събрах милиарди долари за подпомагане възстановяването на Пуерто Рико. Ако човек почине поради някаква причина, например от старост, просто го добавят в списъка. Лоша политика. Обичам Пуерто Рико", продължи Тръмп.

Според официалните данни на правителството в Пуерто Рико ураганът "Мария" през септември 2017 г. е отнел живота на 2 975 души. Промяната е направена през август от първоначалните 64 души. През май проучване на "Харвард" разкри, че природното бедствие е убило 4 645 души.