Най-малко 131 са жертвите на Русия в Сирия. Това разкрива Ройтерс. Агенцията се позовава на издаден смъртен акт от Руското консулство в Дамаск.

От началото на годината 131 души са загубите на Русия в кампанията й срещу Ислямска държава. Ройтерс отбелязва, че досега няма официално потвърждение. От смъртния акт става ясно, че починалият е Сергей Подубний на 36 години. 

Официалната смъртност на военния персонал в Сирия за тази година е 16. Истинската бройка на убитите може да удари сериозно по рейтинга на президента Владимир Путин пет месеца преди президентските избори.

Присъствието на руските частите в Сирия - и техните жертви се отрича от Москва, която иска да опише своята военна намеса в Сирия като успешна мирна мисия с минимални загуби.

От руското външно министерство обявиха, че руското консулство регистрира смъртта на руски граждани в Сирия. Това било стандартна практика за всички мисии.

Говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, че слуховете за руски наемници в Сирия са мит на пропагандата, която иска да дискредитира усилията на Кремъл за налагане на мир в Близкия изток.