Около 46 000 души се събраха във френската столица Париж в събота в знак на протест срещу приемането на противоречивия законопроект за националната сигурност на страната и срещу полицейското насилие, съобщи телевизионният канал BFM, позовавайки се на данните на вътрешното министерство.

Около 22 000 души се събраха за подобно събитие миналата събота.

Полицията задържа общо 46 души, най-вече за насилие над служителите на реда. Съобщава се за най-малко 37 ранени полицаи, някои от които са били и пребити и са в тежко състояние.

Стигнало се е до вандалски акции, като подпалени коли и кошчета за боклук, а полицията е била замеряна и с бомбички.

В Париж демонстрациите са продължили и през нощта.

Снимка 507402

Източник: EPA/БГНЕС

Като цяло за страната, 133 000 души излязоха на улиците в цяла Франция, включително около 7500 души в Лион, 6000 - в Бордо, 1500 - в Страсбург, 1400 - в Лил.

Законопроектът беше широко критикуван от журналисти, политици и граждани, най-вече заради член 24. Той предвижда наказание до една година затвор и глоба от 45 000 евро за публикуване на снимки или видеа с полицаи.

Това според критиците на мерките е погазване свободата на словото.

Долната камара на парламента на страната започна да разглежда законопроекта на 18 ноември. Първите протести избухнаха в Париж веднага след началото на дебатите.

Хиляди на протест в Париж срещу полицейското насилие

Хиляди на протест в Париж срещу полицейското насилие

След шокиращо видео с побой, Франция забранява заснемането на органи на реда

Припомняме, че появата на видео, на което полицията бие музикален продуцент в Париж, разгневи обществеността. Това е поредното полицейско насилие, разклатило европейската държава.

Правителството на Франция се опитва да успокои засилващия се гняв в страната.

Президентът Еманюел Макрон привика по-рано вътрешния министър Жерал Дарманен в Елисейския дворец, за да поиска сурови наказания за полицаите, обвинени в насилие.

Той е заявил, че е "шокиран" от видеото, на което полицията бие чернокожия Мишел Зеклер в студиото му.