Хиляди хора взеха участие във протести във Франция срещу предложения нов закон, който предвижда забрана на заснемането на полицаи, предаде Sky News.

Демонстрации се проведоха както в столицата Париж, така и в редица други градове, сред които Лил, Рен и Страсбург.

Стигнало се е до сблъсъци между демонстранти и полицаи.

Според новото противоречиво законодателство, публикуването на снимки и клипове на служители на реда няма да бъде разрешено. Наказанието е година затвор и глоба от 45 000 евро.

Припомняме, че появата на видео, на което полицията бие музикален продуцент в Париж, разгневи обществеността. Това е поредното полицейско насилие, разклатило европейската държава.

Правителството на Франция се опитва да успокои засилващия се гняв в страната.

Президентът Еманюел Макрон привика по-рано вътрешния министър Жерал Дарманен в Елисейския дворец, за да поиска сурови наказания за полицаите, обвинени в насилие. Той е заявил, че е "шокиран" от видеото, на което полицията бие чернокожия Мишел Зеклер в студиото му.

Четирима полицаи бяха отстранени, докато тече разследване на извършения от тях арест на Зеклер миналата събота. Полицаите, които не са знаели, че са снимани, се оплакали, че Зеклер ги е нападнал и се е опитал да вземи едно от оръжията им.

Макрон шокиран от видео с побой над чернокож от полицията

Макрон шокиран от видео с побой над чернокож от полицията

Президентът бе много шокиран и незабавно извика вътрешния министър

Адвокатът на пребития Хафида ел Али изрази разочарованието си, че мъжете не са задържани.

Моят клиент прекара напълно неоправдани 48 часа в полицейския арест на основата на лъжливи показания от полицията, която скандално го атакува. Ако нямахме видеото, моят клиент вероятно щеше да бъде в затвора в момента, каза адвокатът.