Съдът в Мейдстоун, графство Кент, осъди българки гражданин за това, че се е опитал да вкара хероин за 11 милиона лири в страната.

Българинът е осъден на 14 години затвор, информира Нова телевизия.

Дрогата била с високо качество. Тя е била открита при проверка на български камион, пътуващ във ферибот, на източните докове на пристанище Дувър. Фериботът пътувал от Франция за Великобритания.

По документи в камионът се превозвали дървени въглища. Пратката била адресирана към компания в град Сохам, графство Кеймбриджшър.

В камионът имало 2 000 кутии на палети. При проверката обаче се установява, че в част от кутиите били поместени 114 килограма хероин с чистота 47 на сто. Цената на дрогата на едро възлизала на около 3 милиона лири. На дребно цената на хероина била около 11 милиона лири.

Според съдията по делото опитът за вкарването на дрогата е било "интелигентна постановка", която целяла да се придаде почтеност на фиктивната компания на българина. Съдията също "похвалил" българина с думите, че е "забележителен оперативен играч", който е бил мотивиран от получаването на "значителен финансов успех".