Бомба избухна в близост до пазар в пакистанския град Куета в събота. Загинали са поне 15 души, съобщават властите цитирани от Ройтерс.

Базираната в Близкия изток ИДИЛ, която има клон на бойци в Афганистан и Пакистан, заявява скоро след това, че мотоциклет с атентатор самоубиец е убил 17 войници.

Мощният взрив е поразил патрул минаващ по пътя, съобщава министърът на провинция Балучистан Сарфраз Буги, добавяйки, че патрулът може да е бил целта.

"Според информацията, която сме получили досега, има около 15 жертви, хора, които са мъченици и около 40 души са ранени", каза Буги. Той коментира, че в града е наложена извънредна ситуация.

Ръководителят на екипа за обезвреждане на бомби в Куета, Аслам Тарен, съобщава, че по първоначалната информация, нападател самоубиец е блъснал мотоциклет във военно превозно средство.

Пакистанската армията съобщава, че целта е бил патрулът и че сред убитите са били най-малко седем цивилни.

Генерал Камар Жавед Баджва счита, че терористите се опитват да провалят честванията в понеделник за 70-годишната на независимост от Великобритания.

Сепаратисти и екстремисти в Балучистан водят кампания срещу централното правителство в продължение на десетилетия, изисквайки по-голям дял от богатите на газ ресурси в провинцията.

Талибани и други ислямистки бойци също действат в провинцията, която е на границите с Афганистан и Иран