Канадският тийнейджър Уилям Гадури откри древен град на маите, сравнявайки карти на звездното небе със спътникови снимки, предадоха информационните агенции.  

Откритието на 15-годишния ученик от Квебек съперничи на постиженията на много от водещите специалисти по древни цивилизации.

Любознателният тийнейджър е открил руините в джунглите на Мексико. Предполага се, че това е четвъртият по големина сред досега известните градове на маите. Уилям го е нарекъл Каак Чи - "Огнена паст".

Новината бързо се разпространи в глобалната мрежа, след като беше публикувана в сайта Reddit и събра стотици коментари.

Уилям е започнал да се интересува от цивилизацията на маите през 2012 г., след като попаднал на информация за древния им календар, за който се твърдеше, че е предсказал края на света приз същата тази година.

Хобито на момчето постепенно се превърнало в сериозно занимание. Уилям предположил, че разположението на градовете на маите може би съвпада със съставената от тях карта на съзвездията. Той е анализирал 22 звездни атласа, съставени от тях, като е наложил картите върху спътникови снимки на полуостров Юкатан.

Установил, че 117 от известните градове на маите наистина са разположени на места, където в атласа са отбелязани звезди. При това имало съвпадение между ярките звезди и големите градове.     

Когато наложил картата от 23-ия атлас, той забелязал несъответствие - само на две от трите звезди отговаряли градове. Третата показвала място на границата между Мескико и Белиз, покрито с гъсти джунгли. Поради това самата повърхност на земята не се виждала на спътниковите снимки.  

За теорията си талантливият ученик е отличен с награда в конкурс на Канадската космическа агенция. След това специалистите от агенцията започнали да му предоставят снимки, направени от ная-новия американски спътник за картографиране ADARSAT-2.

Уилям проучвал и снимки от интернет, направени през 2005 г., когато районът е бил опожарен и повърхността не е бира скрита от  растителност.

Момчето се обърнало към доктор  Арман Ларок от университета в Ню Брансуик. След цифрова обработка на снимките ученият потвърдил, че Уилям е открил голям град с 30 постройки и 86-метрова пирамида.  

Откритието на 15-годишния ученик е посрещнато с голяма радост от  Канадската космическа агенция, която го е удостоила със специален медал.