Полицията по света арестува 150 заподозрени, включително няколко високопоставени мишени, замесени в купуване или продажба на незаконни стоки онлайн в един от най-големите удари в историята срещу даркнета. Това съобщиха от "Европол", предаде "Франс прес".

Операция "Dark HunTOR" също така e възстановила милиони евро в брой и биткойн, както и наркотици и оръжие. Ударът произтича от ръководена от германска полиция акция по-рано тази година, която разби "най-големия в света" даркнет пазар.

Dark HunTOR "беше съставена от поредица от отделни, но допълващи се действия в Австралия, България, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Великобритания и САЩ", уточни базираният в Хага Европол.

Задържаха 179 търговци на дрога в даркнет при международна операция

Задържаха 179 търговци на дрога в даркнет при международна операция

Разследванията продължават...

Само в САЩ полицията е арестувала 65 души, докато 47 души са били задържани в Германия, 24 души във Великобритания и по четирима в Италия и Холандия, наред с други.

Редица от арестуваните "бяха разглеждани за мишени с висока стойност" от Европол.

Полицейските служители също така са конфискували 26,7 млн. евро в брой и виртуални валути, както и 45 оръжия и 234 килограма наркотици, включително 25 000 хапчета екстази.

Германия затвори криминална търговска платформа в "даркнет", арестува трима

Германия затвори криминална търговска платформа в "даркнет", арестува трима

Използвана за търговия с наркотици, лични данни, фалшифицирани документи и зловреден софтуер

Италианската полиция също така е затворила пазарите "DeepSea" и "Берлускони", "които заедно се похвалиха с над 100 000 съобщения за незаконни продукти", уточниха от Европол, който е координирал операцията заедно със съдебната евроагенция "Евроджъст".

Германската полиция през януари затвори онлайн пазара "DarkMarket", използван от предполагаемия му оператор, австралиец, за улесняване на продажбата на наркотици, откраднати данни от кредитни карти и злонамерен софтуер.

"Европол" отбеляза, че арестът на предполагаемия оператор, заловен в близост до германско-датската граница по това време, и изземването на криминалната инфраструктура са предоставили "на следователите по света множество доказателства".

 Спасиха 23 деца от световна мрежа за детско порно в даркнета

Спасиха 23 деца от световна мрежа за детско порно в даркнета

8 терабайта записи на сайта Welcome to Video...

Тогава от германската прокуратура посочиха, че DarkMarket е излязъл наяве в хода на голямо разследване срещу уеб хостинг услугата Cyberbunker, разположена в бивш бункер на НАТО в Югозападна Германия.

Оттогава Европейският център за киберпрестъпления (EC3) на Европол събира разузнавателни пакети, за да идентифицира ключовите цели, съобщи полицейската агенция на континента.

Тайният "даркнет" включва сайтове, които могат да бъдат оценени само със специфичен софтуер или оторизации, гарантиращи анонимност за потребителите.

Те са изправени пред засилен натиск от международните правоприлагащи органи през последните месеци.

"Смисълът на операции като тази е да накарат престъпниците, работещи в тъмната мрежа, да бъдат предупредени, че общността на правоприлагащите органи разполага със средствата и глобалните партньорства, за да ги разкрие и да ги държи отговорни за техните незаконни дейности", коментира заместник-директорът на операциите на Европола Жан-Филип Лекуф.

Ролф ван Вегберг, следовател по киберпрестъпления в холандския технически университет TU Delft, изтъкна, че операцията сигнализирала за прекъсване на тенденцията на скорошните полицейски действия срещу заподозрени онлайн престъпници.

"Този ​​вид операции в миналото са имали за цел арестуване на контрольорите на тези пазари, сега виждаме полицейски служби, таргетиращи топ продавачите", подчерта той пред разследващи журналисти в холандската обществена телевизия KRO-NCRV.