16 палестински деца от Ивицата Газа са загинали през първата половина на 2019 г., съобщи в сряда Центърът за човешки права "Ал-Мезан".

В доклада се казва, че около 1 233 други палестински деца са били ранени, докато са участвали във Великия марш на завръщането, а 17 други са били задържани.

В доклада се подчертава, че израелските сили "продължават системните си нарушения на палестинските права" в ивицата Газа, особено над децата.

Представените данни сочат увеличаване на броя на убити и ранени деца, както и на броя на задържаните.

Израел нанесе въздушни удари на Хамас в Газа

Израел нанесе въздушни удари на Хамас в Газа

В отговор на изстреляна ракета, прихваната от Железен купол

Центърът осъди ограниченията, наложени на хората в Газа като част от продължаваща и незаконна блокада, която нарушава международното право и човешките права на хората в Газа.

Той отбеляза, че децата са най-засегнати от преки и косвени израелски агресии.

Центърът призова международната общност за незабавна стъпка към спиране на тези нарушения.

Около два милиона палестинци живеят в Газа, чиято икономика е претърпяла години на израелски и египетски блокади, както и последните съкращения на чуждестранна помощ и санкции от Палестинската автономна власт, съперникът на Хамас в Западния бряг на Израел.

Израел твърди, че блокадата е необходима, за да спре доставките на оръжия за Хамас, с които водят три войни, откакто групата пое контрол над Газа през 2007 г., две години след като Израел изтегли своите заселници и войски от малкия крайбрежен анклав.