Израелски самолети удариха цели на Хамас в Газа в отговор на палестинската ракетна атака, съобщава "Ройтерс".

Последните военни действия са след блокиране на морето за рибарите от Газа в сряда, като реакция на Израел срещу запалителни балони, пуснати през границата, които предизвикаха пожари в полета в Южна Израел тази седмица.

В изявление военните допълва, че изтребителите са атакували "подземната инфраструктура" в комплекс, принадлежащ на Хамас, която управлява ивицата Газа. Няма съобщения за ранени.

Военните са реагирали на ракета, изстреляна от Газа през нощта, която е прихваната от противоракетната система Железен купол.

"Хамас" твърди, че е преодолял "Железния купол" на Израел

"Хамас" твърди, че е преодолял "Железния купол" на Израел

Групировката е изстреляла 700 ракети за 30 часа

В два дни на тежки сражения в началото на май, ракети от Газа убиха четирима цивилни граждани в Израел, съобщиха местните здравни власти, а израелските атаки убиха 21 палестинци, повече от половината от тях цивилни, според здравните власти на Газа.

Примирието с помощта на Египет, Катар и Обединените нации, прекрати тази вълна насилие.

Около два милиона палестинци живеят в Газа, чиято икономика е претърпяла години на израелски и египетски блокади, както и последните съкращения на чуждестранна помощ и санкции от Палестинската автономна власт, съперникът на Хамас в Западния бряг на Израел.

Израел твърди, че блокадата е необходима, за да спре доставките на оръжия за Хамас, с които водят три войни, откакто групата пое контрол над Газа през 2007 г., две години след като Израел изтегли своите заселници и войски от малкия крайбрежен анклав.

Около 35 000 палестинци са напуснали Газа за миналата година

Около 35 000 палестинци са напуснали Газа за миналата година

Повечето от заминалите са млади хора с висше образование