Доклад, публикуван в неделя от "Аарец", разкрива, че през 2018 г. около 35 000 палестинци са напуснали Ивицата Газа. Това е най-голямата доброволна миграция от Газа през последните години.

Повечето от заминалите са млади хора с висше образование и идват от семейства, чийто годишен доход е висок. Сред тях са и 150 лекари от болниците в Газа.

Той отбелязва, че мигрантите обикновено се депортират в Турция чрез местни посредници, които организират пътуването си и прехвърлянето им с лодки до Гърция, а след това и в други европейски страни.

Нетаняху нареди на армията да продължи масираните удари в Ивицата Газа

Нетаняху нареди на армията да продължи масираните удари в Ивицата Газа

Повече от 400 ракети са изстреляни към Израел

Сред десетките убити, когато миналия месец една лодка преобърна Турция, бяха и 13 палестинци, избягали от ивицата Газа, се казва в доклада. Това не е първото проучване, което подчертава миграцията от ивицата Газа в резултат на икономическото влошаване и липсата на възможности.

Под блокада са около 2 милиона палестинци в ивицата Газа повече от 12 години, по време на които Хамас е управлявал района. Блокадата доведе до драматично повишаване на безработицата и бедността, като процентът представлява повече от половината от населението.