Десетки хиляди противници и привърженици на египетския президент Мохамед Мурси се събраха в Кайро на площад „Тахрир" преди изтичането на ултиматума към държавния глава, отправен от опозиционното движение „Тамаруд", съобщиха информационните агенции.

Напрежението между противниците и защитниците на президента доведе до сблъсъци, при които загинаха най-малко 16 души. Около 200 са ранени.

От движението поискаха оставката на Мурси, като предупредиха, че ако той не се оттегли, ще последва гражданско неподчинение. Срокът на ултиматума изтече в 17 ч. тази вечер.

Няколко часа след изявлението на „Тамаруд"   военните от своя страна призоваха президента да направи необходимите отстъпки за да утихнат  протестите. Те заявиха, че ако това не стане в срок от 48 часа, армията ще предложи мерки за излизане  от кризисната ситуация в страната.

Президентът обаче призова военните да оттеглят ултиматума си. като заяви, че е законно лидер на страната, излъчен на избори, и няма да се поддаде на диктат.

Президентската администрация обяви ,че властите имат план за излизане то кризата и че намесата на армията в този процес само ще влоши положението.

Според антикризисния план на военните, ако напрежението продължи, трябва да се прекрати действието на конституцията, парламентът да бъде разпуснат и да се насрочат нови президентски избори.

В събота представители на опозиционната  организация заявиха, че са събрали 22 милиона подписа с искане за оставката на Мурси, което над една четвърт от населението на Египет.

Основната опозиционна сила „Фронт за национално  спасение" заяви, че подкрепя предложението на армията, но само ако от него не следва военен преврат.

Египетската опозиция излъчи като свой официален представител носителя на Нобелова награда за мир Мохамед ел Барадей.

Голям протест се проведе и в Александрия.

Междувременно протестите предизвикаха лавина от оставки във властта.
След като в неделя шестима от министрите се оттеглиха, днес двамата прессекретари на президента - Омар Амер и Ихаб Фахми, също напуснаха постовете си.