Повече от 2,5 милиона убийства са регистрирани в Латинска Америка от началото на този век. Държавите са изправени пред тежка криза с обществената безопасност, като за нейното разрешаване са необходими спешни и иновативни решения.

Това се казва в нов доклад на бразилския Институт Igarapé, който се занимава с въпроси като сигурността и развитието, пише "Гардиън".

Очевидните измерения на извършваните убийства са поразяващи, се подчертава в доклада, в който се отбелязва, че Латинска Америка е континентът с най-много убийства в света.

33% от убийствата в света са в Латинска Америка, въпреки че на континента живее само 8% от световното население. ¼ от всички убийства в света са концентрирани в четири държави - Бразилия, Колумбия, Мексико и Венецуела, в които основна тема в предизборните кампании за президент е сигурността.

Авторите на доклада съобщават, че цялостната тенденция в Латинска Америка в момента е към увеличаване на убийствата и влошаване на ситуацията със сигурността, която ще продължи и през следващото десетилетие.

Почти половината от жертвите са на възраст между 15 и 29 г. В доклада също се критикува "удивително" голямата роля на огнестрелните оръжия, тъй като 75% от убийствата са извършени с тях.

На световно ниво 40% от убийствата са извършени с огнестрелно оръжие.