Близо 1,5 милиона души, или около 2,5% от населението на Италия, има антитела за коронавирус. Това показват резултати от тестовете, предаде АП.

Според официалните представители, блокирането в цялата страна е решаващо, за да се предотврати разпространението на юг в страната, колкото и на север.

Тестове са направени между 25 май-15 юли на близо 65 000 италианци, избрани по тяхното местоположение, възраст и вид работа.

Приблизително 7,5% от жителите на региона Ломбардия имат вирусни антитела срещу 1,9% в съседното Венето. В рамките на Ломбардия се забелязват и остри разлики от провинция до провинция: около 24% от жителите на Бергамо развиват вирусни антитела, но само 5,1% от жителите направиха няколко провинции в Павия.

COVID-19: Над една четвърт от пътувалите до Италия са първите заразени извън Китай

COVID-19: Над една четвърт от пътувалите до Италия са първите заразени извън Китай

Това показва ново проучване

В Южна Италия само 0,3% от жителите на Сицилия са се сблъсквали с вируса, а по-малко от 1% от жителите имат вирусни антитела в половин дузина други южни райони.

Резултатите от тестовете за антитела показват също, че смъртността от COVID-19 в Италия, която в понеделник вече е 35 166, е в съответствие с прогнозната смъртност от вируса в световен мащаб, каза Локатели.

Първоначално тестовете трябваше да бъдат проведени на около 150 000 италианци в 2000 града и населени места в цялата страна. Въпреки това, Червеният кръст се сблъска с отказа на някои италианци да участват, тъй като положителният тест за антитела означава автоматична карантина и тест, за да се провери дали все още имат вируса.