Хората, посетили Италия, представляват повече от една четвърт от първите регистрирани заразени с новия коронавирус (COVID-19) извън Китай. Това показва ново проучване, което е установило, че повечето първоначални регистрирани са свързани само с три страни, съобщава "Франс прес".

Изследователи от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC) са използвали публично достъпни данни, за да проследят първоначалното разпространение на COVID-19 в десетки засегнати страни през 11-те седмици преди Световната здравна организация (СЗО) да обяви заразата за пандемия.

Те са установили, че 27 процента от всички първи регистрирани заразени са хора, пътували до Италия, докато 22 процента са били в Китай, а 11 процента са ходили в Иран.

"Нашите открития показват, че пътуването само от няколко държави със значително предаване на SARS-CoV-2 може да е породило допълнителни огнища по целия свят преди характеризирането на COVID-19 като пандемия на 11 март 2020 г.", казва Фатимах Дауд от CDC, който е ръководител на изследването.

Проучването, публикувано в списанието The Lancet тази седмица, е установило, че общо три четвърти от първите заразени в засегнатите страни са свързани със скорошни пътувания.

Други първоначални заразени са пътници от Югоизточна Азия, Европа, Африка и Америка.

Изследователите са проучили онлайн информации от здравните министерства и други сайтове на правителствени агенции, фийдове в социалните мрежи и прессъобщения за информация за първите заразени и първоначалните огнища.

Досега в света са регистрирани повече от 17 млн. заразени, откакто вирусът се появи за пръв път в китайския град Ухан в края на миналата година.

Разпространението му накара Китай да сложи под карантина милиони хора през януари.

Дни преди пандемията да бъде обявена на 11 март, Северна Италия беше блокирана, бързо последвана от останалата част от страната.

Проучването също така е разгледало характеристиките на първоначалното разпространение на инфекциите, като е идентифицирало 101 клъстера - включващи 386 заразени - в 29 страни през периода преди обявяването на пандемията.

Три четвърти от тях са приписани на сравнително ограничено предаване в домакинства със средно 2,6 заразени на клъстер, се казва в доклада.

11-те клъстери, свързани със събирания на хора на едно място - например туристически групи, религиозни срещи и вечерни партита - са били свързани с много по-големи нива на заразяване със средно 14,2 заразени на клъстер.

Предаването на работни места, които не са здравни заведения, е свързано със средно 4,3 случая на клъстер, уточняват изследователите и добавят, че констатациите подкрепят социалните мерки за дистанциране като средство за спиране на разпространението.

Авторите предупредиха, че първите регистрирани заразени може да не са били истинското начало на епидемията в дадена страна, като се има предвид различията в способностите на различните страни да откриват вируса.