Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че двама от войниците на страната са загинали в Либия. Той не е споделил никакви подробности относно мястото или датата на смъртта им, предаде "Спутник".

Новината идва само два дни, след като бе съобщено за 16 турски войници, които са убити при сблъсъци в Триполи. Ердоган потвърди, че няколко войски са загинали, като също потвърди за големи загуби сред редиците на Либийската национална армия, но не е уточнил реалната численост.

Преди това Анкара разположи силите си в Либия, за да подкрепи базираното в Триполи правителство на националното споразумение (GNA) срещу Либийската национална армия (LNA), водена от фелдмаршал Халифа Хафтар, в гражданска война между двете страни.

Северноафриканската страна беше обхваната от гражданска война след убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. В момента Либия се контролира от две големи фракции - признатата от ООН ГНА със седалище в Триполи и парламента в Тобрук, защитен от LNA.

И двете страни участваха в голям сблъсък миналия април, като Хафтар обяви решителна битка за Триполи по-късно през декември. Турция неведнъж е казвала, че LNA е нарушила примирието между страните, като заяви, че Хафтар "трябва да бъде спрян", докато фелдмаршалът призова за мобилизиране срещу чужда намеса.