Два милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, получиха статут на уседналост, което им позволява да останат за постоянно след "Брекзит", съобщава БоиБиСи.

Отказани са още 4600 молби, 36 500 са изтеглени и 34 900 са направени от хора, които нямат право на схемата. В отговор на тези цифри либералдемократите призоваха гражданите на ЕС автоматично да получат право на престой. Казват, че съществува риск от "нов скандал в стил Уиндръш".

Скандалът "Уиндръш" означаваше, че някои британски граждани от страните от британската общност не са в състояние да докажат правото си да бъдат в Обединеното кралство, оставяйки ги без работа и достъп до обезщетения - и в някои случаи водят до неправилно депортиране на хора.

Цифрите показват също, че още 1,5 милиона души, които са във Великобритания по-малко от пет години, са получили статут на предварително установени. Те могат да кандидатстват за постоянно пребиваване, когато преминат прага от пет години.

Гражданите на ЕС имат право до 30 юни 2021 г. да кандидатстват за схемата за уседналост, която се управлява от вътрешния офис. Лицата, получили положителен статут, обаче не получават никакви физически документи.

Говорителят на либералните демократи по вътрешните работи Кристин Жардин заяви, че милиони граждани на ЕС във Великобритания "живеят под сянката на несигурността". Тя каза, че цифрите за предварително установен статут и отхвърлени заявления показват, че "схемата е всичко друго, но не и автоматична".

"Без физическо доказателство за правата си, гражданите на ЕС ще бъдат оставени на милостта на враждебната среда на консерваторите. Те не трябва да стават жертви на нов скандал в стил Уиндръш", добави тя.

The3million, кампании, представляващи граждани на ЕС във Великобритания, повтори предупреждението, позовавайки се на потенциала за "Уиндръш", ако правото на гражданите на ЕС да останат не е "залегнало в законодателството".

Министърът на имиграцията Кевин Фостър заяви, че гражданите на ЕС са "неразделна част от обществото на Обединеното кралство" и 3,5 милиона вече са си осигурили правата в закона на Обединеното кралство,

Той допълва, че има "достатъчно време за кандидатстване" преди крайния срок, като добави, че "има широка гама поддръжка онлайн, по телефона и лично, ако имате нужда".

Българите кандидастват за уседналост в Британия само с международен паспорт

Българите кандидастват за уседналост в Британия само с международен паспорт

Временните промени са заради коронавируса, лични карти не важат