Прага и Братислава си припомнят 20-годишнината от Нежната революция, с която се слага началото на края на тоталитарния комунистически режим в Чехословакия.

Заместник-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова ще участва днес и утре в отбелязването на 20-та годишнина от събитията през ноември 1989 г. в Прага и Братислава.

Чешкият Сенат е домакин на конференцията "Път без окови" с участието на председателите на европейски парламенти от петнайсет държави.

Приветствия ще отправят председателят на Сената - Пржемисъл Соботка, премиерът Ян Фишер, изтъкнати личности на "Нежната революция" като Вацлав Хавел, Карел Шварценберг, Александр Вондра и др.

В седалището на Горната камара - Валдщейнския дворец, ще бъде открита изложба с документи и предмети на студентите, както и от държавната полиция от времето на комунизма.

а 17 ноември, 1989, мирна студентска демонстрация в Прага е жестоко отблъсната от полицейското отделение за борба с размирици. Това става причина за серия от протести проведени от 19 ноември до края на декември.

На 20 ноември броя на мирно протестиращите в Прага нараства от 200 000, предишния ден, до половин милион.

На 27 ноември се провежда двучасова обща стачка, която включва всички граждани в Чехословакия.

Виждайки падането и на други комунистически правителства и разрастващите се улични протести, Комунистическата партия на Чехословакия обявява на 28 ноември, че ще предаде монопола си върху политическата власт.

Бодливата тел по границата на Западна Германия и Австрия е премахната в началото на декември.

На 10 декември комунистическият президент Густав Хусак назначава първото предимно некомунистическо правителство в Чехословакия след 1948, и подава оставка.

Александър Дубчек е избран за говорител на парламента на 28 декември, а Вацлав Хавел за първия демократичен президент на Чехословакия на 29 декември 1989.