Полицията на Германия съобщи, че е задържала 20-годишен заподозрян по случая с открадната лична информация на стотици политици, включително и на канцлера Ангела Меркел, публикувана онлайн, информира АФП.

Прокуратурата във Франкфурт, Централният отдел за борба с престъпленията в интернeт и Федералната полиция претърсиха апартамента на 20-годишен заподозрян на 6 януари и го задържаха, се казва в съобщение на полицията.

Германската полиция извършва претърсвания заради хакерската атака срещу политици

Германската полиция извършва претърсвания заради хакерската атака срещу политици

Обискиран е апартамент на 19-годишен

ДПА информира, позовавайки се на източници, че 20-годишният е от западната провинция Хесен. Според източниците той е признал за престъпленията.

Разследващите обявиха, че задържаният все още учи и живее с родителите си. Заподозреният е разкрил, че е действал сам.

По-късно 20-годишният е освободен заради възрастта си и сътрудничеството с властите.

Днес властите ще дадат пресконференция с подробности от разследването.

Меркел не била сериозно засегната от хакерската атака

Меркел не била сериозно засегната от хакерската атака

Атаката е засегнала стотици политици

Пробивът в киберсигурността доведе до политически натиск над правителството. Информацията, която съдържа адреси на местожителство, мобилни номера, писма, записи и копия на документи за самоличност, бяха разпространени за първи път чрез "Туитър" през декември, но цялата информация излезе в публичното пространство през миналата седмица.

Около 1000 души са засегнати, включително депутати от Бундестага, Европейския парламент, регионалните и местни законодателни органи.

Депутатите от всички партии в Бундестага са засегнати с изключение на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" - най-голямата опозиционна партия в парламента.

Разследващите и вътрешното министерство уверяват, че няма доказателства за изтичане на чувствителна информация.

Въпреки това случаят поставя политическата класа в изключително неудобно положение и засилва натиска върху непопулярния вътрешен министър Хорст Зеехофер.

В публичното пространство също така е публикувана лична информация на звезди и журналисти, включително гласови съобщения и чатове от роднини и деца на засегнатите.

Профилът в "Туитър" @_0rbit е публикувал линкове всеки ден през последния месец. Профилът, който се нарича G0d, е блокиран от социалната мрежа. Той е създаден в средата на 2017 г. и е бил следван от 18 000 души.