Годишно европейците изхвърлят 20% от годната за консумиране храна. Как да спрем това разхищение? Всеки един от нас би могъл да даде своя принос. Да започнем още от днес! - призовава Дойче веле.

Дания отбелязва най-големи успехи в борбата срещу разхищаването на храна в ЕС. Само за пет години страната е успяла да намали с 25% количеството изхвърляни хранителни продукти. При това не чрез закон или някаква правителствена инициатива. Този успех изнесе на плещите си една-единствена личност: Селина Юул. 39-годишната датчанка е посветила живота си на борбата срещу разхищаването на храна.

В началото тя започнала да споделя във Фейсбук съвети как да се избягва струпването на излишъци от храна. Нейната страница "Да спрем разхищаването на храна" постепенно се превърна в официално призната помощна организация и бързо постигна няколко значими успеха. Например: успя да убеди един от най-големите дискаунтъри в Дания да прекрати практиката "3 на цената на 2". Сега тази верига намалява цените само на отделните продукти, а не на такива пакети. Според един търговец, в неговия магазин на ден вече се изхвърлят само по 10 банана вместо по 100, както било преди. Селина Юул вече има много последователи. Например създателите на мобилното приложение "Прекалено добро за хвърляне", което помага на потребителите да закупуват от магазини и ресторанти различни храни на намалени цени - хляб, сладкиши, готвено. Това приложение вече е въведено и в Германия.

390 000 евро глоба в Чехия

Във Франция пък приеха специален закон срещу разхищението на храна. Но и в тази страна нещата опират до личния ангажимент на един човек. 39-годишният Араш Дерамбаш навремето доста гладувал, защото разполагал едва с 400 евро месечно. С тези пари не можел да си позволи повече от едно ядене на ден. Дерамбаш решил да помогне както на себе си, така и на събратя по съдба. Започнал вечерно време да събира изхвърлената храна от един супермаркет и да я раздава на нуждаещи се. Постепенно медиите се заинтересували от неговата доброволческа дейност и през 2015 година той стартирал онлайн-петиция против изхвърлянето на храни, която в крайна сметка се превърна в закон. Този закон вече официално забранява на супермаркетите да изхвърлят храни, които все още са годни за консумация. Всички супермаркети с търговска площ над 400 квадратни метра са длъжни да даряват непродадените храни на благотворителни организации. Само че наказанията за неспазване все още са прекалено меки: на нарушителя може да бъда наложена максимална глоба от 3750 евро.

В Чехия са по-строги. И в тази страна супермаркетите са длъжни да предават непродадените храни на благотворителни организации, но глобите за нарушителите са доста по-солени и достигат до 390 000 евро.

Подобен закон има и в Италия. Там обаче са предвидени не наказания, а стимули. Онези фирми, които раздават непродадената стока, могат да разчитат на данъчни облекчения. В ресторантите пък върви кампания, която окуражава клиентите да взимат недоядената храна за вкъщи. (Тук трябва да се отбележи, че досега в Италия на това не се гледаше с добро око.)

"Огледайте хладилника си!"

Германското правителство си е поставило за цел до 2030 година да намали наполовина разхищаването на храна, но засега не планира никакви законодателни инициативи по въпроса. Ресорната министърка Юлия Кльокнер залага на ограмотяването. В нейните планове влизат консултации с фирми, сдружения, с отделните провинции и с научната общност, за да бъдат изработени съответни мерки на доброволна основа. Една такава мярка, например, е внимателната оценка на грамажа на порциите в ресторантите и столовете. Освен това ще бъде увеличен потокът от информация, най-вече в интернет, предназначена главно за подрастващите и за младите семейства, които постепенно трябва да развият лично отношение към въпроса за изхвърлянето на хранителни продукти. В Германия засега не се предвиждат никакви наказания или глоби.

Датчанката Селина Юул припомня още нещо много важно: действия се очакват не само от правителствата и държавите, но и от всеки отделен човек. Тя се обръща към всички нас с думите: "Първо огледайте собствения си хладилник. И най-напред изяжте онова, което вече имате, а чак след това пазарувайте наново. Когато ще сядате трима на масата - не гответе за петима! И не забравяйте остатъците от вчера!".