Полицията във втория по големина австралийски град Мелбърн арестува повече от 200 души, след като тълпа протестиращи замеря полицаи и рани двама в сряда, на третия пореден ден от демонстрации срещу COVID-19 мерките, съобщава "Ройтерс". 

Топки за голф, батерии, бутилки и всичко каквото намерят са хвърляни срещу полицията по време на протестите, проведени в нарушение на заповедите за престой у дома след двуседмично затваряне на строителни обекти за овладяване на инфекциите, които отново се повишиха в щата Виктория.

Полицията се готви за още демонстрации през следващите няколко дни, коментира заместник-комисарят Рос Гюнтер и добави, че мотивите на някои участници изглеждат неясни.

"Имаме много ресурси. Утре ще променим тактиката си, ако това е, което трябва да направим, но разбира се, моето послание е "Не влизайте в града".

По-рано властите и синдикални служители заявиха, че екстремистки и крайнодесни групи също участват на протестите.

"Имаше някои хора, които може да част от строителната индустрия", каза премиерът на щата Даниел Андрюс пред репортери. "Имаше и други, които не бяха ... те не са там, за да протестират, те са там за битка, преструват се, че протестират."

Протестите дойдоха след решения на властите да направят ваксините задължителни за строителните работници и да затворят строителните обекти от вторник, като се позоваха на неспазване на здравните правила.

Сидни с Covid стратегия: Нямаш ваксина - значи нямаш и работа

Сидни с Covid стратегия: Нямаш ваксина - значи нямаш и работа

Мелбърн удължава локдауна заради вариант Делта

Групи от протестиращи обикаляха по улиците и около 300 се събраха до забележителност на града, част от тях избягваха сблъсъци с полицията след протестите във вторник, при които над 2000 демонстранти повредиха имуществото и раниха трима полицаи.

Медиите се оплакаха, след като полицията поиска от авиационните власти да обявят забранена за полети зона над Мелбърн, столицата на Виктория, в това, което Гюнтер нарече усилие да се гарантира, че кадрите не разкриват подробности за полицейските тактики пред протестиращите.

По-късно решението бе променено, за да се позволи на телевизионни хеликоптери да снимат при условие на час забавяне на излъчването, добави той.

Много протестиращи са изправени пред глоби от 5 000 австралийски долара (3 626 долара) за нарушаване на директивите за COVID-19, добави Гюнтер.

Някои протестиращи са отказали да говорят с репортери на място, скандирайки "Фалшиви новини", съобщават медиите. Други държат лозунги "Прекратете локдауна сега!"

270 задържани на протести срещу Covid мерки в Австралия

270 задържани на протести срещу Covid мерки в Австралия

Има ранени полицаи

Най-големите австралийски градове Сидни и Мелбърн, както и столицата Канбера, са блокирани от седмици, за да ограничат огнището на Делта.

Заключването е шестото за столицата на Виктория Мелбърн, най-много от всеки австралийски град от началото на пандемията.

Властите се стремят да възобновят ежедневните дейности в Сидни и Мелбърн по шахматен начин, като облекчат някои ограничения, когато делът на напълно ваксинираните достигне 70%, което се очаква следващия месец.

Допълнителни облекчения ще последват, когато цифрата достигне 80%.

Около 54% ​​от хората на възраст 16 и повече години са напълно ваксинирани в най-населения щат Нов Южен Уелс и 45% в югоизточния щат Виктория.

Виктория регистрира 628 нови инфекции в сряда, най-големият еднодневен ръст за годината, надвишавайки предишния максимум от 603 ден преди това. Нов Южен Уелс, чиято столица е Сидни, имаше общо 1035 нови инфекции, спрямо 1022 във вторник.

Австралия пуска гражданите си в чужбина от Коледа, дотогава ваксинацията ще е 80%

Австралия пуска гражданите си в чужбина от Коледа, дотогава ваксинацията ще е 80%

Хората ще могат свободно да пътуват извън Австралия