Австралийската полиция арестува 235 души в Мелбърн и 32 в Сидни в събота на митинги срещу локдауна, няколко полицаи са ранени при сблъсъци с протестиращи, съобщава "Ройтерс".

Полицията на Виктория заяви, че шестима полицаи се нуждаят от хоспитализация. Няколко полицаи са съборени на земята и стъпкани, съобщиха от полицията.

Около 700 души успяха да се съберат в части от Мелбърн, тъй като 2000 офицери направиха центъра на града практически забранена зона, като поставиха контролни пунктове и барикади. Общественият транспорт в града бе спрян.

В Сидни офицери от отрядите за безредици, патрули по магистралите, детективи и полиция също бяха разположени по улиците, предотвратявайки големи събирания.

Австралия се бори с огнището на Делта варианта на коронавирус от средата на юни, Сидни, Мелбърн, така и столицата Канбера са в строги блокировки вече седмици. В събота бяха регистрирани 1882 нови случая на коронавирус, повечето от които в Сидни.

Повечето от ограниченията във Виктория, Нов Южен Уелс и Канбера ще останат, докато поне 70% от тези на 16 и повече години бъдат напълно ваксинирани, което въз основа на сегашните темпове на ваксинации може да бъде в края на октомври или началото на ноември.

Високият процент на спазване на заповедите за обществено здраве помогна на Австралия да запази относително ниския брой на инфекциите, с малко под 85 000 общи случая и 1145 смъртни случая от началото на пандемията.

По-голямата част от австралийците подкрепят ваксинациите и мерки за обществено здраве, но има спорадични и понякога насилствени протести срещу управлението на пандемията.

"Беше изключително разочароващо да видим пример за едно малцинство от общността, показващо пълно пренебрежение към здравето и безопасността не само на полицията, но и на всеки друг", се казва в изявление на полицията на Виктория.

Австралия отбеляза нов COVID рекорд

Австралия отбеляза нов COVID рекорд

Новозаразените в страната за първи път надхвърлиха 1900 души