Близо 2 300 цивилни са били убити или ранени при самоубийствени атентати и нападения в Афганистан през 2017 г., което е повече от която и да е предишна година от началото на конфликта. Това показва нов доклад на ООН.

Данните идват, докато екстремистите засилват нападенията си в градски райони, след като американският президент Доналд Тръмп обяви през миналия август, че американското присъствие в Афганистан ще остане с отворен край, а Вашингтон засили въздушните удари срещу крепости на екстремистите в затънтени краища.

Талибаните призоваха САЩ да започнат мирни преговори за Афганистан

Талибаните призоваха САЩ да започнат мирни преговори за Афганистан

Зоват американския народ да притисне Тръмп към преговори

Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан съобщи, че цивилните жертви в цялата страна са намалели с 9 процента през 2017 г., като е имало общо 10 453 цивилни жертви, включително 3 438 загинали и 7 015 ранени.

Но въпреки че талибаните и ДАЕШ ("Ислямска държава") са подложени на по-голям натиск, те извършват все повече безразборни нападения в градовете.

В резултат на това жертвите от самоубийствени атентати и нападения са скочили със 17 процента.

"През 2017 г. са регистрирани най-големият брой цивилни жертви при самоубийствени и комплексни нападения за една година в Афганистан", се изтъква в доклада, като 605 души са били убити и 1 690 са били ранени.

Талибаните заплашват 70% от Афганистан

Талибаните заплашват 70% от Афганистан

Талибаните напълно контролират 14 общини (4% от страната)

Столицата Кабул остава основна цел, като 16 процента от всички жертви през годината - общо 1 831 убити и ранени - са станали там.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Ал Хюсеин подчерта, че екстремистите твърдят, че представляват афганистанските интереси, но "избиват хора по най-ужасяващ начин, създавайки ужас и страдание".

Нещата не са се подобрили досега през 2018 г., като Хюсеин предупреди, че ООН е разтревожено, че през тази година нещата ще са още по-зле.