"Почти сигурно" тази година ще бъде най-топлата от 125 000 години насам. Това прогнозират учени от Европейския съюз, цитирани от "Ройтерс".

Според събраните данни миналият месец е бил най-горещият октомври в света през този период.

Предходният месец счупи с огромна разлика предишния температурен рекорд, поставен през октомври от 2019 г., информира службата за климатични промени "Коперник".

"Рекордът беше счупен с 0,4°C, което е огромна разлика", заяви заместник-директорът на "Коперник" Саманта Бърджис. По нейни думи температурната аномалия през октомври е "много екстремна".

Горещините са резултат от продължаващите емисии на парникови газове вследствие на човешката дейност, съчетани с появата тази година на климатичния феномен Ел Ниньо, който затопля водите на повърхността в източната част на Тихия океан.

В световен мащаб средната повърхностна температура на въздуха през октомври е била с 1,7°C по-висока спрямо същия месец между 1850 и 1900 г. - т.нар. прединдустриален период.

2022 - петата най-гореща година в историята

2022 - петата най-гореща година в историята

Последните осем години са били най-топлите в света

Рекордно горещият октомври означава, че 2023 г. вече"почти сигурно" ще бъде най-топлата регистрирана година. Предишният рекорд беше поставен през 2016 г., когато отново въздействие имаше Ел Ниньо.

Базата данни на "Коперник" датира от 1940 г. "Като съчетаем нашите данни с тези на Междуправителствената експертна група по климатични промени, можем да твърдим, че това е най-топлата година за последните 125 000 години", посочи Бърджис.

Дългосрочните данни от Научния панел за климата на ООН включват показания от източници като ледени ядра, дървесни пръстени и коралови отлагания.

Единственият друг път преди октомври да счупи температурния рекорд с толкова голяма разлика, беше през септември 2023 г.

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Изследовател от ЕК проверява данните до XVI век

"Септември наистина ни изненада. Така че след миналия месец е трудно да се определи дали сме в ново климатично състояние. Но рекордите продължават да падат и ме изненадват по-малко, отколкото преди месец", отбеляза Бърджис.

Майкъл Ман, учен по въпросите на климата в Университета на Пенсилвания, поясни: "Повечето години с действие на Ел Ниньо вече са рекордьори, тъй като допълнителната топлина на Ел Ниньо в световен мащаб допринася за постоянния ръст на затоплянето, причинено от човека".

Изменението на климата причинява по-разрушителни явления. Тази година бяха причинени наводнения, при които загинаха хиляди хора в Либия, имаше екстремни горещи вълни в Южна Америка, а Канада претърпя най-тежкия сезон на горски пожари в историята си.

ООН: Светът върви към екологична криза, от която няма връщане назад

ООН: Светът върви към екологична криза, от която няма връщане назад

Широкообхватен доклад предупреждава за опасност от "каскадно възникващи рискове"

"Не трябва да позволяваме опустошителните наводнения, горски пожари, бури и горещи вълни, наблюдавани тази година, да се превърнат в новото нормално", категоричен бе Пиърс Форстър, климатолог от университета в Лийдс.

Според него чрез бързо намаляване на емисиите на парникови газове през следващото десетилетие е възможно да бъде намалена наполовина скоростта на затопляне.

Въпреки че държавите си поставят все по-амбициозни цели за постепенно намаляване на емисиите, досега това така и не се е случило. Глобалните емисии на CO2 достигнаха рекордни нива през 2022 г.