Над 207 000 румънци, планирали да се ваксинират срещу коронавирус с препарата на AstraZeneca, са отказали назначението си от март, когато се появиха първите съобщения за потенциална връзка между тази ваксина и кръвни съсиреци, предаде romaniajournal.ro.

Това са 28% от тези, които са потвърдили ваксинирането си.  Най-вероятно тези, които са отменили посещението си, са се записали в списъците с чакащи за друга ваксина, тъй като броят там остава постоянен.

Румъния отказва да заспи

Румъния отказва да заспи

Протести в редица градове срещу мерките за пандемията

Въпреки че Европейската агенция по медицина (EMA) каза преди няколко седмици, че ползите от ваксината Astra Zeneca надвишават рисковете и че тя трябва да остане в употреба, днес висш служител в Европейската агенция по лекарствата призна, че има връзка между коронавирусна ваксина и кръвни съсиреци.

От щаба в страната считат, че носенето на маски за лице ще бъде последното ограничение, което ще отпадне. Това ще се случи, след като се достигне до 10 милиона ваксинирани.

Припомняме, че дни наред румънци протестираха срещу последните пандемични ограничения, които влязоха в сила след скок в заболеваемостта в страната.