Във войната срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) участват малък брой американски войници, но не и когато стане въпрос за генерали. 21 генерала водят войната срещу групировката, пише The Daily Beast.

В Ирак има най-малко 12 американски генерала – смайващо висок брой за война, ако се вярва на позицията на Белия дом, че американски войници не участват в преки бойни действия срещу организацията.

В анализа на изданието се отбелязва, че не се включват висшите офицери, участващи във въздушните операции на САЩ, адмиралите, помагащи от морето или техните началници в Пентагона.

В американския щаб в строго охраняваната Зелена зона в иракската столица Багдад дори майори и полковници са принудени по-често да козируват пред началниците си в сравнение с Пентагона и с някоя военна база.  На всеки 416 войници от разположените 5 хиляди американски военнослужещи в Ирак се пада по един генерал. За сравнение в американската армия има капитани, които отговарят за толкова войници.

Много от тези генерали са придружени от помощници, което според някои възпрепятства вземането на бързи решения в действията срещу групировката.

Коментираните от изданието цифри не включват разположените в Бахрейн, Кувейт и Катар генерали, които помагат в мисията, както и няколко генерала във Флорида и Южна Каролина, които са отговорни за Близкия изток.

Отделно има други генерали от около 60 държави от коалицията. The Daily Beast отбелязва, че знае за трима, които помагат на американските генерали – от Австралия и Великобритания.

Официално има само 3 870 американски войници, равнозначно на една бригада, която обикновено се командва от един полковник, подчертава се в статията.

Военни източници обаче защитават изпращането на толкова много генерали, защото те помагали за координирането на операциите.

След Втората световна война, Виетнамската война и Студената война САЩ са намалили военнослужещите, но не и броят на генералите и висшия офицерски състав. Критиците смятат, че това излиза твърде скъпо и не носи никакъв ефект.

Няколко военни министри на САЩ се опитваха да намалят генералите, но безуспешно.