23, 7% от имащите право на глас са участвали в конституционния референдум в неделя, съобщиха служители, цитирани от "Ройтерс".

Ниският интерес към допитването е факт, въпреки усилията на правителството да насърчи високата избирателна активност като част от стратегията за обръщане на страницата за политическите вълнения от миналата година.

Резултатът от референдума ще бъде обявен по-късно в понеделник. 

Вероятно фактор за ниската активност е и пандемията, засегнала и Алжир, като само в събота страната регистрира 300 случая.

Самият президент Абделмаджид Тебун бе приет в болница.

Но алжиржи споделят пред медиите, че нова конституция не би променила много положението им.

Припомняме, че през август, Алжир определи 1 ноември като дата за референдум за нова конституция, чиято цел е да се даде на парламента по-голяма роля, каза председателството в понеделник след продължили с месеци протести, изискващи провеждането на реформи в страната.

Избран миналия декември, президентът Абделмаджид Тебун многократно обеща да отговори на исканията, повдигнати при демонстрациите, които свалиха президента Абделазиз Бутефлика през април 2019 година.

Алжир провежда референдум за нова конституция на 1 ноември

Алжир провежда референдум за нова конституция на 1 ноември

След продължили месеци протести за реформи

Новата конституция ще даде на министър-председателя и парламента повече правомощия да управлява северноафриканската страна от 45 милиона души, показа проект, публикуван по-рано тази година.

Правителството заяви, че проектът, който ограничава мандатът на президента до два мандата, ще бъде внесен в парламента за обсъждане и одобрение преди референдум.

Датата на референдума бе обявена след срещата на Тебун с ръководителя на изборния орган Мохамед Чорфи по-рано в понеделник, се казва в съобщение на президентството.

Правителството забрани демонстрациите през март тази година като част от мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус.