Алжир определи 1 ноември като дата за референдум за нова конституция, чиято цел е да се даде на парламента по-голяма роля, каза председателството в понеделник след продължили с месеци протести, изискващи провеждането на реформи в страната.

Избран миналия декември, президентът Абделмаджид Тебун многократно обеща да  отговори на исканията, повдигнати при демонстрациите, които свалиха президента Абделазиз Бутефлика през април 2019 година.

Новата конституция ще даде на министър-председателя и парламента повече правомощия да управлява северноафриканската страна от 45 милиона души, показа проект, публикуван по-рано тази година.

Новият президент на Алжир започва борба с корупцията

Новият президент на Алжир започва борба с корупцията

Мерки срещу присвояването на държавни пари

Правителството заяви, че проектът, който ограничава мандатът на президента до два мандата, ще бъде внесен в парламента за обсъждане и одобрение преди референдум.

Датата на референдума бе обявена след срещата на Тебун с ръководителя на изборния орган Мохамед Чорфи по-рано в понеделник, се казва в съобщение на президентството.

Правителството забрани демонстрациите през март тази година като част от мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус.