74-годишният президент на Алжир Абделмаджид Тебун възнамерява да води решителна борба срещу корупцията. Това се казва в неговото изявление, публикувано в събота от държавната информационна агенция на Алжир.

"Ще има строга борба с корупцията от всякакъв вид. Помилването от президента няма да се отнася за хората, замесени в случаи на корупция", подчерта Тебун. Той увери, че "всички, които са участвали в кражбата на държавни средства, ще бъдат прехвърлени в ръцете на правосъдието". По-рано в предизборната си програма той обеща "да почисти Алжир от корумпирани служители и да върне откраднатите пари".

От пролетта на 2019 г. в Алжир се провежда мащабна антикорупционна кампания, в рамките на която десетки висши служители, включително бивши ръководители на правителства, бивши министри, бизнесмени и олигарси, бяха взети в ареста или затворени. Зад откриването на криминални дела на високопоставени аналитици смятат, че влиятелни служители по сигурността са главно началникът на Националната народна армия, заместник-министърът на отбраната Ахмед Гайед Салах.

На 10 декември столичният съдия Сиди Мохамед осъди двама бивши ръководители на правителството - Ахмед Уяху и Абделмалек Селал - съответно на 15 и 12 години строг тъмничен затвор. Те бяха признати за виновни за присвояване на държавни средства, незаконно предоставяне на привилегии при разпределението на държавните поръчки и договори и злоупотреба с власт и служебно положение. Дълги затворнически присъди получиха и бившите министри на индустрията Абдесалям Бушареб (понастоящем се крие в чужбина), Юсеф Юсфи и Маджуб Беда, бившият губернатор на провинция Бумердес, Джамина Заруни.

В специална декларация, издадена по-рано от Генералната прокуратура, се казва, че "безотговорните действия на бившите висши служители доведоха до загуба на доверие на гражданите в държавните институции". "Поради действията на тези лидери Алжир не успя да осъществи икономическо развитие, въпреки богатството, което страната притежава."