Около 230 души са били ранени на протестите в ливанската столица Бейрут, след като се стигна до сблъсъци между демонстрантите и полицията, съобщи ливанският офис на Червения кръст в социалната мрежа Туитър. На 140 от пострадалите е оказана медицинска помощ, като около 80 от тях са били приети в болница.

По-рано полицията употреби сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите. Участниците в многомесечните масови акции настояват за промени в политическия и икономическия живот на страната.

Сблъсъци и сълзотворен газ пред парламента в Бейрут

Сблъсъци и сълзотворен газ пред парламента в Бейрут

Ливанците излязоха на протест под лозунга "Събота на гнева"

На 17 октомври правителството обяви, че въвежда такса за използване месинджъра на WhatsApp за телефонни разговори - беше определена сумата от 20 американски цента на ден. В отговор на това започната протестите, които практически парализираха страната. Бяха затворени училищата и голяма част от предприятията.

В много градове бяха издигнати барикади.

Премиерът Саад Харири обеща подобряване на положението и даде три денонощия на партньорите си в правителствената коалиция, за да изработят предложения за излизане от кризата.

От министерството на съобщенията заявиха, че таксите няма да влязат в сила.

Демонстрантите обаче приеха това с недоверие и поискаха оставката на правителството, като нарекоха предложените реформи "обезболяващи".