Най-малко 25-годишен спад на смъртността от рак в САЩ, показва ново проучване, цитирано от АП.

Експертите посочват като фактори по-малкото пушачи, напредналата ранна диагностика и лечение.

Но има и лоши новини. Смъртността от рак вследствие на затлъстяване се е увеличила, а при смъртните случаи от рак на простатата повече няма понижаване, обяви Ребека Сийгъл, водещ автор на публикувания от Американското онкологично общество доклад.

Ракът остава вторият най-голям убиец в държавата. Организацията прогнозира, че ще има повече от 1,7 милиона нови случая на рак и повече от 600 000 смъртни случая в САЩ през тази година.

Смъртните случаи от рак в държавата растяха до началото на 90-те г. на миналия век. Оттогава има спад, като случаите са спаднали с 27% между 1991 и 2016 г., отбелязват от Американското онкологично общество.

Ракът на белия дроб е основната причина. Най-засегнати са мъжете. Но от 1991 г. е отчетено близо 50% намаление на смъртните случаи от рак на белия дроб. Сийгъл отбелязва, че това е закъснял ефект от намаленото тютюнопушене, започнало от началото на 60-те г. на XX век.

В доклада има смесени новини за рака на простатата - втората водеща причина за смъртност при мъжете от рак. Смъртните случаи са намалели наполовина през последните две десетилетия, но експертите се чудят дали промяната е настъпила след решение от 2011 г. да се прекратят рутинните прегледи на мъже с използване на кръвен тест. Решението е взето след притеснения, че тестът води до поставяне на грешна диагноза. Смъртните случаи от рак на простатата от 2013 г. до 2016 г. са останали на едно ниво.

Други често срещани ракови заболявания в САЩ, включително на щитовидната жлеза, панкреаса и черния дроб, и повишената смъртност са свързани със затлъстяването.