Турската жандармерия хвана микробус с 25 мигранти след гонка в района на Къркларели /Лозенград/. Това стана в ранния следобед, съобщи БГНЕС.

Малко по-рано в друг бус са открити 32 души с намерение да пресекат границата и да преминат в България. Шофьорът на групата от 25 пакистанци и сирийци навлязъл с буса в охраняваната зона на Демиркьой. Той не се подчинил на заповедта да спре и пренебрегвайки стоп-палката продължил. Последвало преследване по пътя и накрая спрял, съобщават от турската полиция.

В Демиркьой полицията е спряла бял микробус и при проверката на пътниците се оказало, че те са 32 мъже от Сирия, тръгнали към България. Мигрантите са прибрани в центъра за временно настаняване. Арестуван е и трафикантът, който вече се намира зад решетките в местния затвор. Микробусът е конфискуван, а шофьорът ще трябва да заплати глоба в размер на 9 111 турски лири.

В бюлетина на южната ни съседка е описан и случай на пакистанец, задържан при опит да преплува Резовската река, по която минава границата с България. В същия район е открит и мъж от Афганистан със същото намерение. Издирват се двама мъже, организатори на трафика, а бегълците са предадени на дирекцията по миграцията в Къркларели.

Резовската река се наложи като предпочитан маршрут за мигрантите още от началото на тази година. За превеждането от там тарифата е 400 долара на човек, уверяват запознати с този вид престъпност.

Дестинацията е с начало от квартал Аксарай в Истанбул и свършва до бреговете на Резовската река, устието на която е най-югоизточната точка на България. По тази река минава границата между двете страни. Мигрантите, които успеят да я преплуват, се прехвърлят в Европа.

Договорките се правят в кафенетата в Аксарай, Йеникапъ и Кумкапъ. Там са базирани клоновете на организацията. До техните услуги опират предимно бежанци от Афганистан, а също и останалите от Либия, Сирия и Ирак, за които плаването с лодки по Егейско и Средиземно морета поставя живота им в голяма опасност.

Телефонните номера на "специализираните" микробуси могат да се намерят в интернет, както и по стикерите на движещи се по пътищата автомобили. Шофьорите на тези бусове обаче много често разбират пост фактум, че превозват нелегални мигранти. Според схемата на трафика мигрантите трябва да бъдат доставени в Демиркьой в района на същия град. Там ги поемат други водачи и ги отвеждат до турския бряг на Резовската река, където те изчакват нивото на водата да спадне, за да преминат отсреща с плуване.

Бежанците, заловени на турска територия, се депортират обратно към техните страни. Трафикантите на нелегални мигранти използват чужденци като примамка - за да набавят клиенти за бизнеса си, те привличат на своя страна чужди граждани, говорещи много добре на турски език, притежаващи жилища в Турция, а и от тях зависи незаконният маршрут. Именно те играят ключова роля по дестинацията Истанбул - Къркларели - Демиркьой. При успешните операции на турските сили за сигурност играчите в този "търговски бизнес" изчезват и отговорността поемат шофьорите.