Една на четири бременности завършва с аборт всяка година. Това показват данни от изследване в световен мащаб на Световната здравна организация (СЗО) и Института „Гутмахйер”.

Цитираните от Би Би Си данни от изследването са представени в специализираното издание „Лансит”. Данните показват, че годишно стават 56 млн. индуцирани аборта – повече, отколкото се е смятало първоначално.

Изследователите са установили, че нивата са се подобрили в много богати страни, но предупреждават, че през последните 15 години няма промяна в по-бедните райони.

Експертите призовават за нови подходи към контрацепцията.

Учените казват, че годишният брой на абортите по света се е увеличил от 50 млн. годишно между 1990 и 1994 г. до 56 млн. годишно между 2010 г. и 2014 година.

Увеличението най-силно за забелязва в развиващия се свят, като това се дължи на ръста на населението и желанието за по-малки семейства.

Изчисленията показват, че докато броят на абортите на човек е останал в застой в много по-бедни райони, в по-богатите намалява от 25 на 14 на 1000 жени в репродуктивна възраст.

Изследователите отбелязват, че нивата на абортите са сходни в различните страни – независимо дали прекратяването на бременността е законно или не. Те смятат, че законите, забраняващи абортите, не ограничават броя им, а вместо това карат хората да търсят незаконни начини, които може да са опасни.

В изследването се посочва, че в Латинска Америка например една на три бременности завършва с аборт. Именно там се правели най-много аборти в света. Леко покачване на броя на абортите се забелязвал и в Западна Европа. Изследователите предполагат, че това може да е свързано с увеличаващия се брой на жените, които мигрират от Източна Европа и отвъд.