Големи групи от новообучени терористи самоубийци са изпратени към Eвропа и Съединените щати от терористичната мрежа „Ал Кайда" и движение „Талибан", съобщи американският телевизионен канал Ей Би Си.

Телевизията излъчи видеоматериал на пакистански журналист, на който е заснета церемонията по завършване на обучението на атентаторите самоубийци.
Тъй като тя се е състояла на 9 юни, се предполага, че терористите вече са пристигнали по местоназначенията си.  

Предполага се, че се подготвят атентати в САЩ, Канада, Великобритания, и Германия.

Церемонията, която се е провела в лагер на границата между Афганистан и Пакистан, е водена от брата на убития лидер на движението „Талибан" - молла Дадула, Мансур Дадула.

Лицата на смъртниците, които са около 300 души, са покрити с черни парчета плат. Сред терористите самоубийци има и 12-годишни деца.

Вместо с аплодисменти, присъстващите изразяват одобрението си като размахват бели знамена.

"Тези американци, канадци, британци и германци идват в Афганистан от далечни места. Защо ние да не направим като тях?" - казва Дадула на видеозаписа. Той поздравява лично всеки от завършилите обучението.

Лидерът на групата, предназначена да атакува Великобритания, произнася словото си на английски.

„Нека да кажа нещо да това, защо аз и групата ми ще извършим самоубийствени атентати във Великобритания. Дали моите колеги, познати и мюсюлмански братя умират днес или тази вечер, всяка капка от кръвта ни ще вдъхнови мюсюлманите..." - на това място качеството на записа се влошава и не позволява да се чуе изказването му.

От записа личи, че церемонията е снимана с няколко камери. Обикновено терористите сами заснемат подобни събития, но в случая пакистанският журналист е бил специално поканен.

Представители на американските секретни служби определят видеозаписа като поредния пример за „агресивна и добре подготвена пропагандна кампания".

Други обаче го приемат напълно сериозно.

„Не са необходими много хора, желаещи и способни да проникнат през мрежата в САЩ и Англия, за да бъдат причинени много вреди." - казва бившият съветник на Белия дом по въпросите на антитероризма Ричард Кларк.