Джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава") защитиха последните си бастиони в Източна Сирия. Под прикритието на лошо метеорологично време те предприеха смъртоносна контраатака срещу водените от кюрдите сили, информира АФП.

Групировката не е успяла да задържи позициите си при атаката, но е избила 23-ма членове на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили. Деветима джихадисти са загинали при нападението.

Турция иска базите на САЩ в Сирия, ако не - да се унищожат

Турция иска базите на САЩ в Сирия, ако не - да се унищожат

Очаква "САЩ да вземат всички оръжия, които са доставили на терористите от YPG"

Сирийският център за наблюдение на човешките права информира, че джихадистите са се възползвали от лошата видимост и са нападнали Сирийските демократични сили с атентатори самоубийци по фронтовата линия в долината на река Ефрат в неделя вечерта.

"23-ма бойци от Сирийските демократични сили са убити, деветима джихадисти от ДАЕШ също са загинали при боевете, които продължиха цяла нощ и понеделник сутринта", отбеляза организацията.

Джихадистите често предприемат офанзиви под прикритието на лошо метеорологично време, тъй като при такава ситуация водената от САЩ коалиция отменя въздушните операции.

Ердоган пренебрегна САЩ, подготвя Турция за операция в Сирия

Ердоган пренебрегна САЩ, подготвя Турция за операция в Сирия

Отрядите за народна защита не представляват кюрдите

Преди четири месеца Сирийските демократични сили започнаха финалната офанзива за разгром на терористите. Кюрдско-арабските сили са мобилизирали 17 000 бойци за операцията.

Джихадистите от ДАЕШ "предприеха смъртоносни контраатаки в три различни направления срещу Сирийските демократични сили", подчертават от центъра.

Според неправителствената организация 1 087 джихадисти са убити от началото на операцията, започнала на 10 септември 2018 г., а Сирийските демократични сили са дали 602 жертви.

Двама американци заловени в Сирия

Двама американци заловени в Сирия

Те се сражавали за "Ислямска държава"

"В понеделник сутринта Сирийските демократични сили предприеха офанзива и си върнаха всички позиции, които изгубиха", допълват от центъра и поясняват, че краят на битката е близо.