Най-малко 32-ма души са загинали при нападение на ДАЕШ ("Ислямска държава") близо до бежански лагер, намиращ се от сирийската страна на границата с Ирак, съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Франс прес".

Атаката дойде, докато кюрдско-арабският алианс, известен като Сирийски демократични сили (СДС) предприема офанзива срещу ДАЕШ в град Табка като част от настъплението към крепостта на терористите Ракка.

При нападението на терористите, извършено в импровизиран лагер, където около 300 семейства са чакали да преминат в контролирана от СДС територия в провинция Хасака, която се намира в Североизточна Сирия.

"Най-малко петима атентатори камикадзета се взривиха край и в лагера за иракски бежанци и разселени сирийци в провинция Хасака", коментира Рами Абдел Рахман, който е ръководител на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Тежки сблъсъци след това са избухнали между бойци на ДАЕШ и СДС, някои от чиито бойци са били сред мъртвите, уточнява Рахман.

Импровизираният бежански лагер се намира на сирийска територия, като най-малко 21 от жертвите са били разселени сирийци или иракски бежанци.

"Най-малко 30 души са били ранени, като броят на жертвите може да нарасне, защото някои хора са в критично състояние, а други все още се водят изчезнали", уточняват от центъра, чието седалище е във Великобритания.

От Кюрдския Червен полумесец твърдят, че са загинали 22-ма цивилни.

Цивилни, бягащи от ДАЕШ в Сирия и Ирак, са се отправили към пустия граничен регион, търсейки защита и безопасно преминаване в териториите, контролирани от сирийските кюрди.

Ала условията в района са сурови, като има малко места за подслон, а властите често са претоварени.

Преди ДАЕШ контролираха обширни части от провинция Хасака, но терористите бяха прогонени от почти цялата провинция, като кюрдите сега контролират по-голямата част от областта.

Сирийското правителство поддържа слабо присъствие в провинцията, предимно в нейната столица Хасака.