Две седмици преди президентските избори, вече над 34 милиона американци са гласували, според данните, актуализирани към вторник сутринта, цирирани от CNBC.

Гласовете, подадени по пощата и лично чрез ранното гласуване в отделните щати, достигнаха 24,5% - от общо над 136 милиона бюлетини на президентските избори през 2016 г. Към 23 октомври преди четири години само 5,9 милиона американци са гласували предсрочно.

Докато демократите са доминирали гласуването по пощата, републиканците започват да изравняват с лично гласуване.

25 млн. американци са гласували

25 млн. американци са гласували

По пощата или в ранното гласуване

От около 13,7 милиона бюлетини, проследени от Изборния проект на САЩ, тези на регистрираните демократи са 54,4%, в сравнение с 23,6% от републиканците и 21,5% от избирателите без партийна принадлежност.

Що се отнася до личното гласуване, регистрираните демократи са 43,3%, като републиканците са 35,4%, а останалите гласоподаватели - 20,8 процента.

Избирателите от Уисконсин започнаха да гласуват лично във вторник сутринта. Доналд Тръмп спечели щата с по-малко от процентен пункт през 2016 година.

Ключовият щат Флорида започна да гласува на президентските избори

Ключовият щат Флорида започна да гласува на президентските избори

Рекордни 28 милиона американци са гласували до момента

Припомняме, че преди дни започна ранното гласуване за президентските избори на 3 ноември в ключовия американски щат Флорида.

Флорида се разглежда като щат, който задължително трябва да бъде спечелен от Тръмп, ако иска да запази шансовете си за преизбиране. Флорида е на трета позиция с Ню Йорк с по 29 електорални гласа в Избирателната колегия, като пред тях са само Калифорния и Тексас. Минимум 270 гласа са необходими в Избирателната колегия за победа на президентските избори.

Изборите в САЩ ще се проведат на 3 ноември.

Редица фактори са допринесли за високата избирателна активност при предсрочно гласуване, включително промени в законите за държавните избори, които са разширили възможностите за гласуване поради пандемията на коронавируса.