Броят на жертвите от наводнения и свлачища в Северна Турция се повиши до най-малко 38 в петък, съобщиха служители, цитирани от АП. Аварийните екипи са претърсили разрушените сгради за още жертви и оцелели. Опозиционен политик заяви, че повече от 300 души може да са в неизвестност.

Поройните дъждове, които в сряда удариха черноморските крайбрежни провинции Бартин, Кастамону, Синоп и Самсун евакуираха и повече от 1700 души, като много от тях бяха временно настанени в студентски общежития.

Десетки села все още са без ток, а няколко пътища остават блокирани.

Няма данни за пострадали българи при наводненията в Турция

Няма данни за пострадали българи при наводненията в Турция

Текат операции по справяне с последиците

Припомня се, че наводненията в северната част на страната удариха, след като горските пожари в южна Турция опустошиха територии в морските провинции Мугла и Анталия, които са популярни сред туристите. Най-малко осем души загинаха и хиляди жители бяха принудени да избягат.

Президентът Реджеп Ердоган, който отмени тържествата, отбелязващи 20-годишнината на управляващата му партия заради бедствията, посети района в петък и обеща да бъдат ремонтирани разрушените сгради, пътища и мостове.

Ердоган съобщи в четвъртък, че най-малко 4500 души, 19 хеликоптера и 24 лодки са участвали в операцията по търсене и спасяване.

Няма данни за пострадали българи при наводненията, съобщи вчера МВнР.