Около 400 милиона души ще бъдат изложени на крайбрежни наводнения всяка година до края на века, ако Гренландия продължи да се топи при сегашното темпо, алармират учени, предаде Скай нюз.

Ледената покривка на Гренландия се топи седем пъти по-бързо в сравнение с преди три десетилетия, показва проучване. Учените поясняват, че загубата на лед е довела до покачване на световното морско равнище с 10,6 милиметра от 1992 г.

Покачващото се морско равнище заплаха за 300 млн. души

Покачващото се морско равнище заплаха за 300 млн. души

Преди се смяташе, че могат да бъдат засегнати 80 милиона души

Ако загубата продължи при същото темпо, около 400 милиона души ще бъдат изложени на крайбрежни наводнения всяка година до края на века, което е с 40 милиона повече от прогнозата на Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП).

Група от 96 учени от целия свят публикува изследването си за Гренландия в списание Nature.

Борбата за климата преди бедността и тероризма в приоритетите на европейците

Борбата за климата преди бедността и тероризма в приоритетите на европейците

Всеки трети българин приоритизира борбата със социалната изолация и бедността

До момента проучването представя най-пълната картина какво се случва на острова. Учените са установили, че Гренландия е изгубила 3,8 трилиона тона лед от 1992 г. И темпото на загуба на ледена покривка се ускорява - от 33 милиарда тона на година през 90-те г. на миналия век до 254 милиарда тона на година в момента. Това представлява увеличение от седем пъти през последните три десетилетия.

Учените отправят предупреждение, въпреки че изследването показва, че темпът на загуба на лед се е забавил между 2013 и 2017 г. Това съвпада с период на охлаждане на океаните и атмосферните температури. Учените също така подчертават, че няма значение какви мерки ще бъдат предприети за ограничаване на глобалното затопляне, защото бавният процес на топене на леда ще продължи десетилетия.

Климатичната криза се задълбочава, а преговарящите в Мадрид "играят на политика"

Климатичната криза се задълбочава, а преговарящите в Мадрид "играят на политика"

Защитават си националните интереси